Какво се случва с чисто новите BMW-та от 1994-а, намерени в Благоевград?

 

В края на миналата година автомобилни фенове, обединени в организация, наречена Център за борба с Ръждата, откриха 11 чисто нови BMW-та от петата серия на баварците, които са произведени през 1994 година и до ден-днешен стоят в един склад, в близост до Благоевград.

Откритието предизвика огромен интерес сред българската автомобилна общественост. Оказа се, че са купени от Димитър Тадаръков и са стопанисвани от д-р Александър Германов в хале в приватизирания от Тадаръков Завод за механични конструкции (ЗМК). Сега, Георги Калинов от сдружението „Център за борба с Ръждата“ разказва още малко за тяхната история.

Според него, автомобилите са били закупени от фалирал испански дилър на BMW и са били 200 на брой. Повечето са разпродадени в България, но на 1 януари 1995 година у нас бяха въведени нови данъчни правила, което автоматично прави колите с 20% по-скъпи за една нощ.

 

Именно това, според Калинов затруднява бързото им продаване с добра печалба и са прибрани във въпросния склад. През първите години са обслужвани от местния дилър на BMW, като са им сменяни масла и течности, но впоследствие тези коли съвсем са забравени. Автомобилите са модели 520i и 525i.

Десет от тях са седани, а една е комби. Калинов споделя пред една норвежка телевизия, че интересът към колите е огромен и получават запитвания от цял свят. Документите, които все още могат да се видят на предните стъкла на колите показват, че първоначално BMW-тата са били продавани на испанския пазар и, че са със скромни нива на оборудване.

Георги Калинов споделя още, че собственикът не иска да продава колите сега. Калинов казва, че собственикът не иска да се набива на очи и досега всички контакти са минали през неговата работилница срещу ръждата по превозните средства. Норвежката телевизия TV2, която прави последния репортаж за благоевградските BMW-та твърди, че въпреки че собственикът казва, че не иска да продава колите, е странно да се мисли, че той ще иска да ги запази завинаги.

Тъй като автомобилите са модели от 1994-а, те попадат под новото 20-годишно правило за внос на автомобили в много страни от Европа, което означава, че нямат вносни мита, освен ДДС, което би предизвикало още по-голям интерес при евентуалната им продажба. Първоначалните сведения обаче са, че ако колите бъдат продадени, то цената им съвсем няма да е ниска.