Като от филм на ужасите! Джипси Роуз уби майка си, за да се отърве от страшно заболяване

 

 

Седем години преди убийството Дий Дий и Джипси Роуз Бланчард живеят в малко розово бунгало в Спрингфийлд, щата Мисури. Съседите им ги харесват. „Сладка“ е думата, която бих използвал“, каза наскоро приятел на Дий Дий. Веднъж, когато ги срещнеш, е трудно да ги забравиш.

Дий Дий е на 48 години, родена в Луизиана. Тя е едра, изглежда любезна и подчертава това, обличайки се в светли и весели цветове. Има къдрава кестенява коса, която обича да връзва с панделки. Хората, които я познават, я помнят като щедър на време човек, а когато е възможно – щедра и на пари. Тя създава приятества бързо и поражда бърза привързаност. Няма работа. Вместо това се грижи от сутрин до вечер за Джипси Роуз – нейната дъщеря тийнейджърка.

Джипси е мъничка, висока едва около метър и петдесет – поне това биха предположили всички. Тя е прикована към инвалидна количка, а кръглото й лице е обхванато изцяло от огромни очила. Тя е бледа и кльощава, зъбите й са трошливи и й причиняват болка. Храни се през тръбичка. Понякога Дий Дий й слага кислородна маска, пише сайтът cronicle.bg.

Ако попитате каква е диагнозата на дъщеря й, Дий Дий ще изскочи с дълъг списък – хромозомни дефекти, мускулна дистрофия, епилепсия, тежка астма, сънна апнея, проблеми с очите. Винаги е било така, казва Дий Дий – винаги, откакто Джипси беше бебе. Имала е нужда от неонатална грижа. Като дете е прекарала левкимия.

Всички тези болести…

Безкрайните здравни кризи са взели своята жертва. Джипси е приказлива, приятелски настроена, но гласът й е тъничък и писклив като на дете. Дий Дий напомня на хората, че дъщеря й има и мозъчно увреждане. Момичето трябва да се учи вкъщи, защото не би могла да се разбира с другите деца. Според Дий Дий дъщеря й е с акъла на 7-годишно дете. Тя обича принцеси и рокли. Носи перуки и шапки, с които покрива малката си глава. Изглежда любима й е русата коса на Пепеляшка и именно тази перука носи на повечето снимки с майка си. Винаги е с майка си.

„Ние сме като чифт обувки – никога не излизаме една без друга“, казва Джипси веднъж.

Къщата им е отдалечена, построена според специалните нужди на Джипси 0 има рампа пред предната врата, Джакузи за мускулите й. Понякога през лятото Дий Дий наглася проектор, с който прожектира филми на една от стените на къщата си за децата от квартала, чиито родители нямат пари да ги заведат на кино. Дий Дий все пак събира пари за билет, но всичко излиза в пъти по-евтино от местното кино. Парите отиват за лечението на Джипси.

Дий Дий се сближава с част от хората в града, често излизат на кафе, разказва им историята си. Избялага от дома си в Луизиана, защото именно баща й, дядото на Джипси, бил последната капка, преди да прелее чашата – горял детето с цигарите си. Затова Дий Дий избягала с детето. Съседката им Ейми понякога се чуди как след това биха могли да изглеждат толкова щастливи. Майката и дъщерята често предприемат пътувания за лечение до Канзас, правят благотворителни разходки до Дисни, срещат се с певицата Миранда Ламбърт.

Звучи красива история – семейство, което успява да съгради живота си въпреки всички препятствия. Един ден през юни 2015 година в профила на Дий Дий се появява статус:

“That bitch is dead”

„Тази кучка е мъртва“

Близки и приятели решават, че страницата е хакната или майка и дъщеря изразяват коментар към филм, който гледат. Следва обаче втори коментар: „Аз разсякох тази дебела свиня, изнасилих сладката й невинна дъщеричка, а писъците й бяха толкова шумни“.

Приятелите им се опитват да се свържат със семейството, но не успяват. Полицията влиза в дома им и открива мъртвото тяло на Дий Дий. Започва национално издирване за Джипси. Няколко дни по-късно тя е открита в Уисконсин в пълна безопасност. Мнозина се притесняват, че болната и обездвижена Джипси ще пострада необратимо от липсата на лекарства и лечение при отвличането. Въпреки това се оказва, че има много по-сериозен проблем. Джипси Роуз Бланчард не е парализирана, нито страда от редицата заболявания, които майка й твърди, че има.

Вместо това следователите откриват жесток случай на синдрома Мюнхаузен: през целия си живот Джипси е принуждавана от майка си да взима редица лекарства, докато зъбите й не опадат, държи косата й обръсната, за да изглежда така, сякаш я е загубила при лечение от рак, и я държи прикована към инвалидна количка, макар че Джипси е съвсем здрава. Дий Дий принуждава дъщеря си да се преструва на болна, за да краде пари от добри хора и благотворителни организации.

Убийството

Кулминацията на историята настъпва, когато Джипси среща Никълъс Годджон в християнски сайт за запознанства. След като години наред се е преструвала на болна, Джипси среща любовта и иска да живее живота си по свой начин за първи път. Дий Дий осъзнава, че това би сложило край на измамите им и би ги разкрило, затова остро се противопоставя на връзката между Джипси и Никълъс.

В продължение на години Джипси и Ник планират как да убият Дий Дий, за да могат да бъдат заедно. Джипси създава фалшиви фейсбук профили, за да може да си комуникират. Не отнема много време Джипси да убеди Ник да дойде в Мисури, за да убие майка й. Докато Джипси е в другата стая, Никълъс наръгва Дий Дий и след това си праща ножа по пощата до Уисконсин, за да не бъде хванат. Двамата взимат 4 400 долара от семейния сейф и хващат автобус, с който напускат града. Като се има предвид, че всички са виждали Джипси само в инвалидна количка, за двамата не е трудно да успеят да избягат лесно.

Половин година по-късно съседка, която е знаела за чатовете на Ник и Джипси, разказва всичко на полицията. Властите откриват двамата в Уисконсин по IP адреса, от който Никълъс си е пише с момичето. Ник се предава бързо.

Когато истината излиза наяве

Междувременно всички лъжи на Дий Дий се разкриват. Истинското й име е Клодин и наистина е от Луизиана. Когато е на 24 се жени за 17-годишния Род, от когото е бременна. Той не е влюбен в нея, но знае, че това е правилното решение в този момент. Година по-късно осъзнава, че това е било грешка.

Джипси се ражда здраво дете, но още когато е на 3 месеца, майка й решава, че страда от сънна апнея. Оттогава започва да я води по лекари, въпреки че не се откриват никакви медицински проблеми. Години наред лекарите, при които Дий Дий води дъщеря си, отхвърлят всичките й предполагаеми заболявания. Дий Дий обаче настоява, че дъщеря й е болна и я „лекува“, съсипвайки здравето и живота й.

Днес Джипси и Никълъс са зад рештките за убийството, въпреки че мнозина се чудят дали в този случай действията им не могат да бъдат оправдани. Оказва се, че Никълъс е този, пожелал идеите им за „свобода“ чрез убийство да се превърнат в действие. Дори днес Джипси приема спокойно присъдата си от 10 години затвор, казвайки, че зад решетките се чувства по-свободна, отколкото по време на живота с майка си. Казва, че майка й я е научила да лъже, а тя не иска. „Искам да бъда добър, честен човек“.

Синдромът на Мюнхаузен представлява вид психическо разстройство, при което непрекъснато се самоиндуцират или имитират физически симптоми в търсене на симпатия от околните. Лицата със синдрома на Мюнхаузен системно симулират оплаквания, провокират възникването на физикални белези, самонараняват се, фалшифицират изследвания. Зад тези деяния не се крие материална облага, а по-скоро цели ангажиране вниманието на близки, приятели, лекари.