Баба Веселинка от бандата на най-тъпите ало измамници влезе в съда, а там стана ясно, че… (СНИМКИ)

79-годишната жена, задържана при акция срещу телефонна измама във Варна, е участвала и в друг случай – в село Николаевка.

Това стана ясно по време на гледането на мярката за неотклонение в Районния съд на пенсионерката Веселинка Н. Ралчева, заловена, докато получава пакет с пари по време на съвместна акция между Районната прокуратура и Областната дирекция на МВР – Варна на 20 февруари, съобщава „Фокус“.

Според подсъдимата тя е получила обаждане от мъж, който се е представил за полицай. Той е казал на 79-годишната жена, че се провежда акция срещу телефонни измамници и тя трябва да им съдейства. Инструкциите на представящия се за полицай са били пенсионерката да вземе такси до село Николаевка, където тя да получи чанта и да му я предаде след това.

Жената разказа, че е платила 180 лв. за таксито от Варна до селото и обратно, с обещанието, че парите ще й бъдат възстановени след приключване на акцията. В селото Веселинка Ралчева получила черен плик с парична сума в него от възрастна жена, живееща в къща до детската градина. След това телефонните измамници наредили на жената да сортира парите и да слезе пред жилищната сграда, където ще ги предаде на „полицията“.

По думите на жената всичко това се случва около 21.30 часа вечерта. Тя разказа, че мъжът, който е получил чантата с парите от нея, е бил на видима възраст под 30 години и е бил облечен в черно. Тя допълни, че не е водила разговор с него, а мълчаливо е подала плика. Съдът пусна 79-годишната жена под домашен арест, след като установи, че тя има отношение към две телефонни измами – случая във Варна от 20 февруари, и в село Николаевка от 2018 г.

Пред съда жената обясни, че смята себе си за жертва на телефонните измамници, след като в два различни случая тя лично им предава сумата от 17 000 евро и втори път – 20 000 лв., като втората сума тя е изтеглила под формата на заем от банка. По думите на пенсионерката, тя е била подложена на постоянен тормоз, тъй като телефонните измамници са звънели, както на мобилния, така и на стационарния телефон в дома на жената.

Поради участието на жената в няколко различни случая на телефонни измами, съдът пусна Веселинка Ралчева под домашен арест, с цел предотвратяване на нейното бъдещо участие в подобни случаи.