7 известни личности, които изчезват безследно

 

Хората се раждат, работят и… изчезват. Неразкритите случаи на безследно изчезнали знаменитости е една от най-загадъчните страници в световната история.

Изобретатели, деца на магнати, политици и летци сякаш са се стопявали във въздуха, пораждайки десетки версии и догадки за това какво се е случило, пише Мениджър NEWS.

1. Майкъл Рокфелер

Майкъл не бил „златното момче“ на татко – най-богатия американец Нелсън Рокфелер. Бил нормален младеж – учил в университет, служил и в армията. След това, докато баща му бил зает с политиката (като губернатор на Ню Йорк), Майкъл решил да иде на експедиция в Нова Гвинея.

В това екзотично място рядко попадат потомци на милиардери. Местните племена посрещнали американеца топло и с радост разменяли местно историческо и културно наследство  с донесените от него чуждоземни куриози. Майкъл обаче искал да намери най-редките и ценни артефакти, които според слуховете били притежание на племето асмати.

Преди да се отправи на последното си пътешествие, Рокфелер дори отишъл при местния шаман. Той му казал, че вижда на лицето му маската на смъртта. Като мрачно предзнаменование дошли и предупрежденията, че катамаранът на американеца е претоварен. Той обаче не се вслушал в съветите и отплавал.

Всичко приключило почти фатално. Морският съд се обърнал и пътниците едва се добрали до брега. Самият Рокфелер обаче изчезнал. И до днес няма официална версия за това какво се е случило с най-богатия наследник на света. Според някои той се е удавил, според други е бил изяден от крокодили или от местните канибали, а според трети е останал да живее на близкия остров.

2. Раул Валенберг

През 2012 г. той бе посмъртно награден със златен медал от Конгреса на САЩ и е почетен гражданин на Австралия, САЩ, Унгария, Канада и Израел. Всички тези почести са заслужени от шведския дипломат с това, че той спасява десетки хиляди унгарски евреи от нацистките лагери.

За последен път е видян в Будапеща на 18 януари 1945 г. заедно с шофьора му. По-късно се появяват и свидетелства, че дипломатът е забелязан сред чуждестранни пленници в съветски затвор. След разпадането на СССР новото ръководство фактически потвърждава, че Раул Валенберг е бил в Съюза като арестант. Каква обаче е била последната съдба на дипломата остава загадка. Следите на Валенберг се губят окончателно през 1947 година, когато се предполага, че той е в затвора.

Според мемоарите на генерала от КГБ Павел Судоплатов, Валенберг е бил убит по заповед на приближения на Сталин, Вячеслав Молотов. Според генерала Раул Валенберг е получил смъртоносна инжекция, а тялото му е било изгорено в крематориума на Донския манастир.

Има обаче версия, че Валенберг е жив и до днес. Бившите полски концлагеристи Цихоцки и Ковалски твърдят, че са общували с него. Според други свидетелства той е виждан и през октомври 1958 г. Дори членовете на шведската комисия, която разследва делото „Валенберг“ са на мнение, че той може би е жив.

3. Сигизмунд Леваневски

През 1937 г. на съвещание при Сталин летецът-герой Сигизмунд Леваневски става и казва: „Другарю Сталин, искам да направя изявление!“. „Какво изявление?“, пита Сталин. „Искам официално да заявя, че не вярвам на Туполев* и го смятам за вредител. Убеден съм, че съзнателно проектира самолети, които отказват в най-важния момент. Аз повече няма да летя на неговите машини!“. Туполев седи право срещу него. Става му лошо.

Тази сцена е описана в мемоарите на друг прочут съветски летец – Георгий Байдуков. Тя се превръща в основна спънка пред планиран трансатлантически полет заради опасения от катастрофа.

В крайна сметка било взето решение историческият полет да бъде извършен на експерименталния самолет ДБ-1. В деня след старта Леваневски съобщава по радиоуредбата, че десният двигател е отказал, а метеорологичните условия са лоши. Това е последната вест от него. И повече никой не вижда нито него, нито самолета му.

Съществуват различни версии за това, което се е случило, но досега нито една не е потвърдена. Самолетът е търсен от Якутия до Аляска, но не е намерен. Миналата година експедиция откри останки на полуостров Ямал, но експертизите още не са дали окончателно становище дали това е машината на Леваневски.

4. Владимир Александров

Този уважаван руски физик бил талантлив човек – както в науката, така и в живота. Говорел на английски с тексаски акцент и бил душата на всяка компания. Когато отивал в командировки в чужбина, живеел не в хотели, а при приятелите си, каквито имал по целия свят. Бил високо ценен за харизмата и общителността си.

Александров бил теоретик на „ядрената зима“. През 1983 г. заедно с група учени той представя доклад, в който убедително доказва, че използването дори на 30% от съществуващите към този момент на Земята ядрени оръжия ще унищожи живота на планетата, а по-късно тя няма да може да се върне към предишното си състояние.

През 1985 г. Владимир Александров взема участие в научна конференция в Испания. Преди да се върне в Москва обаче той решил да се разходи, излязъл от хотела и изчезнал. Повече никой никога не го вижда. Основната версия за мистерията е, че е бил отвлечен от съветските спецслужби.

5. Луи Льопренс

Всички знаем, че първият филм е бил заснет от братя Люмиер, но това всъщност не е така. Първият филм – вярно, дълъг едва две секунди – е направен от френския изобретател Луи Льопренс. Лентата се нарича „Сцена в градината Раундхей“. Тя е реализирана седем години преди официалното „раждане“ на кинематографа.

Льопренс смятал за свой основен конкурент американския изобретател Томас Едисон. Мразел го, защото французинът нямал пари за опитите си, докато кредитите валели върху Едисон като конфети. И въпреки това европеецът успял да изпревари американския си колега.

Преди да изчезне, французинът отпътувал за Америка, където се надявал да намери финансиране. След завръщането си отишъл на гости при роднини в Дижон, след което планирал да замине за Париж, да се прекачи на влака за Лондон и да патентова изобретението си. В Дижон обаче той се качва на влака за Париж и… изчезва.

Има различни версии за това, което се е случило – от заговор на конкурентите (защото заедно с Льопренс изчезнало и оборудването му) до това, че ученият сам е организирал всичко, защото не бил в състояние да изплати дълговете си.

Тази история не би била пълна без още един интересен факт. През 1902 г. Алфонс, най-големият син на изобретателя, отишъл в Ню Йорк, за да се срещне с Едисон. На следващия ден той е застрелян в хотелската си стая. Вратата била заключена отвътре, но до тялото не било намерено оръжие.

6. Рудолф Дизел

Финансовата криза от 1913 г. окончателно разорила изобретателя Рудолф Дизел, известен най-вече със създаването на дизеловия двигател. Той обаче продължавал да се надява на благополучен изход от проблемите. На 29 септември 1913 г. той се качва в Антверпен на парахода „Дрезден“ и заминава за Лондон, за да открие новия си завод. Повече никой не вижда Рудолф Дизел.

Съществуват няколко версии за изчезването му. Според едната той е паднал зад борда, след като получил инфаркт. На 30 септември от морето било извадено тялото на човек, който донякъде приличал на него. Няма доказателства обаче, че наистина е бил той. В нощта преди да изчезне, Дизел се заключил в каютата си, приготвил се за сън, но не си легнал – пижамата му била намерена на леглото, а палтото и шапката – на палубата. Интересното е, че името му не фигурирало в списъка с пасажерите, а нито един от предметите, намерени на кораба, не бил потвърден като негова собственост със 100% сигурност. Нито портфейл, нито паспорт, нито чертежи или тефтер.

Мнозина обвиняват семейството на Дизел в заговор, защото след смъртта му то продава патентите му и решава всичките си финансови проблеми. Допуска се, че Дизел изобщо не се е качвал на кораба, а „изчезването“ му е постановка на подкупен стюард.

7. Харолд Холт

Изчезват и политици. През 1967 г. премиерът на Австралия Харолд Холт отива да се изкъпе в морето и не се връща. Това е безпрецедентен случай, който даже влиза в австралийския фолклор. И до днес в страната казват „да направиш като Харолд Холт“, тоест да изчезнеш безследно или при загадъчни обстоятелства.

Версиите за случилото са следните – 1) Холт е отвлечен от китайска подводница, защото бил агент на китайските спецслужби; 2) Бил е отстранен от ЦРУ, защото лобирал за изтеглянето на американските войски от Виетнам; 3) Инсценирал е изчезването си, за да замине с млада любовница.

Тъй като всички тези версии звучат в най-добрия случай смехотворно, а в най-лошия – като недодялани теории на конспирацията, и до днес няма никакви данни за това, което наистина се е случило в тихия мелбърнски залив на 19 декември 1967 г.

*Андрей Туполев – съветски авиоконструктор, проектирал самолетите АНТ и Ту. – Бел.ред.