19-годишната Мис Илинойс едва не умря от злокачествен меланом, възникнал заради маникюр

 

 

19-годишната мис Илинойс претърпяла неотложна операция, след като онколози ѝ открили злокачествен меланом, но не паднала духом и спечелила мечтаната титла. 

Когато през 2018 г. американката Каролина Яско спечели титлата Мис Илинойс, никой не можеше да си представи какво трябвало да преживее крехкото момиче. Една година преди конкурса за красота, 18-годишната Каролина, по онова време още ученичка, била диагностицирана с меланом, злокачествен тумор на кожата.

 

Каролина забелязала черна вертикална линия на палеца на дясната си ръка по време на посещение при маникюристка. Тя трябвало да премахне стария слой от акрил, а след това отново да остави да порастат ноктите ѝ. „Започнах да оставям ноктите си растат, когато бях в горните класове на гимназията. Поне веднъж или два пъти месечно посещавах салона за маникюри“, спомня си тя.

Първоначално лекарите искали да ампутират целия пръст на момичето, за да предотвратят разпространението на метастазите. Но в крайна сметка, успели да сторят това, след като премахнали нокътя, заедно с матрицата – мястото на образуване на нокътната пластина.

Онколозите казали на Каролина, че с висока степен на вероятност, меланомът е генетично обусловен, но ултравиолетовото излъчване, използвано в салоните за маникюр, може да ускори злокачествения процес.

„Сега нямам нокът на големия пръст и никога няма да имам. Но съм благодарна на лекарите за това, което направиха, защото всичко можеше да свърши много по-зле“, казва Каролина Яско.

 

Отначало Каролина се срамувала да се появява на публично място с обезобразен пръст и и постоянно го криела под лепенки. Освен това момичето имало белези по други части на тялото. Хирурзите два пъти вземали кожа от областта на слабините за трансплантации на палеца. На гърдите ѝ останала следа от биопсията. Като предпазна мярка лекарите също отстраниха няколко подозрителни петна по гърба, гърдите и ръката.

 

„Веднага щом се почувствах комфортно в ролята на мис Илинойс, разбрах, че ми е дадена уникална възможност и започнах да разпространявам информация за меланома и опасностите от ултравиолетовото излъчване“, разказва красавицата.

Каролина добавя, че вижда и друга задача пред себе си: да покаже на младите момичета със собствения си пример, че успехът може да бъде постигнат, независимо от каквито и да било физически увреждания.