Млада жена почти ослепя заради неправилно използване на смартфон

 

 

Жителка на Тайван получи необратимо увреждане на очите поради факта, че в продължение на две години използва смартфона си неправилно. За нещастния инцидент съобщава изданието International Business News.

През март 2018 г. 25-годишната Чен, която работи като секретарка в град Гаосюн в югозападната част на острова, усетила силна болка в очите си. Тя се опитвала да облекчи симптомите с капки за очи, но те не помогнаха.

След няколко месеца болките се усилили още повече и очите ѝ кръвясали. Момичето отишло на преглед при офталмолог. По време на изследването било установено, че зрителната острота в лявото ѝ око е спаднала до 60%, а на дясното око – до 30.

Лекарите открили 500 дупчици в роговицата само на дясното око на 25-годишно момиче. Те казали на пациентката, че очите ѝ изглеждат така, сякаш са „изпечени в микровълнова фурна“.

Специалистите посочили и причината за страданията на Чен – това бил навикът ѝ да използва смартфона си на максимална яркост на цялия екран. Момичето не променяло настройките дори когато влизало в помещение или използвало смартфон на тъмно.

На Чен бил предписан курс на лечение със стероиди и възстановителни процедури, които тя все още преминава. С течение на времето състоянието на очите ѝ се подобрило. Въпреки това, според лекарите, вече не е възможно напълно да се възстанови зрението.

Професорът офталмолог Хун Цитин отбеляза, че след само два часа използване на мобилния телефон при максимална яркост, могат да започнат проблеми със зрението на човек: „Късогледство, зачервяване на очите, астенопия, синдром на сухото око, парене и чуждо тяло в окото – и след това увреждане на роговицата, катаракта и ретинопатия.

Лекарят посочва, че излъчването от екрана е 625 лумена при препоръчителното ниво от 300 лумена. Лекарите обаче не назовават марката и модела на смартфона, причинил тежките увреждания на очите на Чен.