Ужасяващата история на пловдивчанка, заминала за Париж да чисти къщи, но превърната в проститутка

36-годишна пловдивчанка замина за столицата на любовта, за да стане домашна помощница, но злонамерен работодател я превърна в проститутка.

 

Това е само един от ужасяващите шест случая на трафик на хора, с които се е захванала Местната комисия за борба с трафик на хора през изминалата година, съобщава „Марица“.

Младата жена пристигнала в Париж с обещание за работа като помощничка в домакинството срещу високо месечно възнаграждение. Тя била експлоатирана трудово, а след това била въвлечена в насилствена проституция и сексуална експлоатация. Били ѝ отнети личните документи, за да не може да си тръгне. Тя се обърнала за помощ към Комисията за борба с трафик на хора. След намесата на органите на реда жената била изведена успешно от ситуацията и се завърнала в България.

В друг случай отново жена е станала жертва на сексуална експлоатация, склонявана да предоставя сексуални услуги. Подаден е и сигнал за трудова експлоатация на млад мъж, държан принудително от неговия началник, който отнема личните му документи, заради което и не може да напусне работното си място. Правил е опити да избяга, но неуспешни.

Един от най-фрапиращите случаи е на 39-годишна жена, която е заминала за Германия под претекст да сключи брак, но всъщност е насилвана сексуално и упоявана с дрога. След като се завръща в България, лицето, с което е заминала първоначално и неин бъдещ съпруг продължава да експлоатира жертвата. Смята се също така, че мъжът, който е извел първоначално жертвата в Германия, постъпва по подобен начин и с други млади жени, като им обещава брак и бляскаво бъдеще.

Друга жена на 32 години от Пловдив, пък е била експлоатирана сексуално в град Сарагоса, Испания.

По всички случаи е работено съвместно с МВР и с жертвите, като им е оказва пълна подкрепа за тяхното психологическо възстановяване.

За настоящата година Местната комисия ще се съсредоточи върху по-сериозно взаимодействие и сътрудничество между държавните и неправителствените организации на местно ниво, работа с уязвими групи, повишаване осведомеността на обществото и рисковите групи.

Ще бъдат организирани и информационни, разяснителни и образователни кампании за лица от рисковите групи на трафика на хора на местно и регионално ниво, в училища съвместно с партньорите – Община Пловдив, БЧК и Фондация „Кампания А21“.

В годишната програма са включени и начините за преодоляване на последиците от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото чрез оказване на помощ, подкрепа, съдействие, защита, преквалификация и трудова заетост.