Голяма Задушница е утре! Ето най-важните правила и забрани

 

 

Голяма Задушница, или Месопусна тази година се пада на 2 март. Това е денят, в който отдаваме почит на нашите починали близки, като посещаваме гробовете им, чистим ги и извършваме определени ритуали за мир на душата им-Първото нещо, което се прави на гроба на Задушница, е да се почисти, след което се прекадява с тамян.

После, ако няма свещеник, най-възрастната жена прави преливане на гроба, което става с червено вино. Ритуалът преливане на вино започва от мястото, където трябва да се намира главата на покойника в посока наляво и се правят три кръга по края на гроба.

На гроба са пали свещ, която е символ на християнската вяра, а пламъкът е символ на безсмъртието на душата. Тамянът е символ на чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие, починалите се споменават с думите “Бог да прости”.

Какво не бива да се прави на Задушница?

Една от най-важните забрани на Задушница е храна в никакъв случай да не се оставя на гроба на починалия, тъй като те не са за него, а за останалите живи – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.