Как да познаем рака на черния дроб?!

 

 

Трудно е да се забележи ракът на черния дроб, докато болестта не прогресира. Неговите признаци могат да се приемат за симптоми на други сериозни заболявания. Има някои сигнали на организма, които най-често не се свързват с тази смъртоносна болест.

Признаците на чернодробния рак с по-голяма вероятност могат да се припишат на по-разпространени заболявания, например инфекциозни, но е жизненоважно да се проверяват всички симптоми, които човек изпитва.  Въпреки че това е рядък тип рак, той може да има фатални последствия.

Ако злокачествен тумор се зароди в черния дроб, тогава лекарите говорят за първичен рак на черния дроб, а ако метастазите преминават в него от други органи, ракът е вторичен. Стандартно онколозите открояват осем симптома като признаци на първичен рак на черния дроб, към които се отнасят: загуба на тегло; жълтеница; сърбеж; повдигане; подуване на корема; болка в корема или дясното рамо; загуба на апетит или чувство на ситост от миризмата на храната; изпъкване на корема вдясно. При вторичния рак на черния дроб симптомите до известна степен се проявяват по различен начин. Към тях се отнасят: общо влошено състояние; дискомфорт или болки в дясната страна на корема; повдигане; подуване на корема; отслабване; болка в корема; липса на апетит; жълтеница; хълцане. Съществуват редица рискови фактори, свързани с чернодробния рак. Един от тях е алкохолната болест – чернодробната цироза.

Тя се предизвиква от прекомерна употреба на алкохол. Трите основни стадии са: стеатоза, алкохолен хепатит и цироза. Стеатоза възниква след употребата на голям обем алкохол и натрупване на мазнини в черния дроб. Ако човек не престане да пие в този стадий, неговите шансове да преживее още минимум 5 години съставляват по-малко от 50%. Ако черният дроб е сериозно увреден, ще започнат да се проявяват симптоми на алкохолна болест: липса на апетит; повдигане; пожълтяване на склерата на очите и кожата; отслабване; подуване на колянната става и корема; повръщане с кръв; обърканост на съзнанието, сънливост.