Драма с Мария Илиева: Много бях наранена, но не съм плакала!

 

 

Мария Илиева, която на 1 декември миналата година празнува 42-рия си рожден ден, има едно желязно правило. Тя винаги е пазела в тайна личния си живот.

Съветът й е даден още преди 20 години, когато прави първите стъпки в кариерата си – „Нека те знаят само с песните, никога не допускай публиката до будоара си”.

Компромис, макар и семпъл, направи за бащата на сина си Александър. В началото на връзката си с Георги Михайлов, който е по-малък от нея, певицата се изказваше пестеливо, но все пак ласкаво за любовта им. По-късно сподели вълненията си, когато стана майка.

Не след дълго Мария, която е сред участниците в шоуто за имитации „Като две капки вода”, реши да се върне към традицията да не издава какво се случва извън професионалните й занимания. И слуховете бяха подновени, но този път май са верни. Тя се раздели с Георги, който според клюката вече има друга любов. И да е вярно, това не помрачава усмивката на Мария Илиева.

Певицата така и не случи на мъж, но се чувства реализирана и като изпълнител, и като жена. Щастлива е, спокойна и мотивирана, а сила й дава синът й Александър. И майка й Ваня Монева, която винаги е била най-стабилната й опора. Мария е изтъквала приноса й за всички качества, които притежава като професионалист и като личност.

„Мама винаги е говорила с мен като с възрастен човек и никога не е обличала истината в някакви глезотии, излишни, които трябва да се представят на детето, само защото е дете и така е общоприето”, казвала е хитовата изпълнителка за раздялата на родителите си. Ваня Монева, която е хоров диригент и съосновател на хор „Космически гласове”, се развежда с Красимир Илиев, който пък е бил концертмайстор на Софийски духов оркестър, когато Мария е едва на 5 години.

„Навремето разведените се смятаха за недостатъчно качествени, за да имат достойно място в обществото, особено в провинцията. Аз съм от Велико Търново, живяла съм доста и в Казанлък”, споделяла е Мария, пояснявайки, че майка й работела по разпределение. Бъдещата поп звезда усещала, че я отхвърлят заради етикета дете на разведени родители, но за щастие не е имала неприятни инциденти, които да я травмират. И все пак такива не липсвали. Певицата помни как дъщерята на една от учителките й, която била сред близките й приятелки, веднъж й казала, че повече не могат да бъдат близки. Майка й била забранила, защото Мария е дете на разведени родители.

 

„Много бях наранена, но не съм плакала, защото когато се приберях вкъщи, усещах огромната топлина и обич на майка ми. Всяко малко момиченце, което вижда майка си силна, мъдра, безкрайно добра, обичаща, търпелива и понякога строга, има стимул да стане като нея. От друга страна отношението на хората към мен ме възпита и ме научи да оцелявам и да съм самостоятелна. Мисля, че знам как да направя така, че хората да ме приемат без предразсъдъци”, казвала е певицата.

Мария била любознателно, енергично, темпераментно дете. Все питала, търсела отговори, вълнувала се от всичко ново, което научавала, и мечтаела. Рисувала, моделирала, пеела, но първото й и най-голямо желание било да стане хирург. Когато споделила за първи път, майка й подарила скалпел. При това истински. И Мария веднага започнала с експериментите. Правела дисекции на починали животинки, най-вече жаби. „Имах един злощастен хамстер, който за съжаление умря”, спомня си певицата. Хамстерът се споминал без чужда помощ, а стопанката му просто решила да му направи аутопсия.

 

Днешната поп звезда мечтаела да облече бяла престилка, но тренирала лека атлетика и ходела на уроци по пиано и солфеж. Още на 6-годишна възраст бъдещата певица се присъединява към хоровата школа „Петко Стайнов”. След като се премества в София, завършва математическата гимназия, дипломира се в УНСС, специалност „Застрахователен бизнес”. Мария има и магистърска степен по „Международни отношения”. Известно време работи като застраховател, но бързо се издига, след като печели конкурс за мениджър в застрахователно-брокерска къща.

Първата крачка към забележителната си музикална кариера прави, когато става вокал на групата „Високо”. „Случайно на някакво парти с приятели, на което отидох след работа, както си бях с бизнес-тоалета, запях спонтанно „Give Me One Reason” на Трейси Чапман. Оказа се, че там беше Ники, пианист от група „Високо”. Дойде при мен и ме попита искам ли да пея. Отидох спонтанно на проба, спекох се ужасно пред микрофона и не можах да обеля и два тона цели 15 минути. При втория опит го докарах и така попаднах в първата си банда. Започнах сериозно да репетирам с тях и се оказа, че няма как да съчетавам работата си с това. Затова напуснах и започнах да правя застраховки към брокерска къща на мои приятели. Известно време съчетавах нещата, но когато пеенето ми стана сериозно занимание, спрях със застраховките”, връщала се е назад Мария.

Изтъквала е още, че отстрани успехът изглежда лесно постигнат, пътят към върха – безпрепятствен и дори приятен. „Но съм минала през всички трудности, стояли пред един млад човек, възпитан и живял в съзнателната част от живота си само с един родител”, казвала е Мария. Тя преборва всички изпитания, благодарение на майка си, която винаги я е подкрепяла. Разчитала на нея, когато не е можела да се издържа финансово сама. И в моментите, в които се е борила да постигне кариерата, която има днес. Отстрани действително изглежда да не е било трудно, за което вероятно допринася винаги широката усмивка на Мария Илиева. Самата тя обаче е признавала друго. Сред най-трудните й периоди е този в началото на соловата й кариера, в който едва свързвала двата края.

„Тогава, когато от стандарта, който бях постигнала като служител в застрахователния бизнес, а после и като клубна певица, трябваше да мина на друго ниво. Наложи се да спра да пея по клубовете, защото започна соловата ми кариера. По принцип не може да се случва нещо сериозно с теб, ако продължаваш да пееш за 50 лева пред хора, които са на бира и картофки. Имах моменти, когато не можех да събера и 1 лев на стотинки, за да си хвана маршрутка. Но всичко в живота те учи. Когато имаш пари, как да ги управляваш и когато нямаш, как да оцеляваш”, припомняла си е Мария.

Тя цени подкрепата на всички хора, които са до нея още преди да стане поп звезда. На първо място, разбира се е майка й, но Мария е щастлива и с приятелите, които има. Искрените отношения винаги се проверяват във времето, казвала е певицата. Макар и малко, Мария е благодарна, че има верни приятели.

Иначе звездата от „Като две капки вода” никога не е обичала да говори за връзките си. Имала е отношения с популярни мъже, сред които са днешния режисьор на фолк клипове Люси Иларионов, настоящия министър на спорта Красен Кралев, младия рапър Наско Колев, когото прелъстява още докато е ученик, изявявайки се на сцената на „Х Фактор”…