Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ)

 

Мексикански археолози се натъкнаха на стотици ценни артефакти в пещера, разположена в близост до древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в югоизточната част на Мексико, съобщиха световните агенции.

Специалистите нарекоха намерените находки „невероятни“ и „съкровище за науката“. „Открихме изключителни находки, запазени в отлично състояние“, сподели археологът Гийермо Де Анда. Сред тях фигурират керамични кадилници за тамян и други предмети, чиито общ брой е над 200. Смята се, че те датират отпреди 1300 години.

Тези предмети ще позволят на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен Ица, допълни Де Анда.

Пещерата е била открита още преди 50 години от местните жители, но входът ѝ е бил зазидан. Тя се намира на около 3 километра източно от Кукулкан, най-голямата пирамида в Чичен Ица. Дълбочината на пещерата е 24 метра.

Археолозите са открили и много глинени съдове, съдържащи семена, нефрит, морски раковини и кости на малки животни. Някои от артефактите са били посветени на Тлалок, бог на водата. Те са били използвани в ритуали, чрез които местните са се молили за дъжд по време продължителна суша.

Потомците на маите, които живеят в района и до днес, предупредили археолозите, че опасен вид отровни змии охраняват пещерата. Де Анда потвърди, че открили отровна коралова змия, което ги забавило с четири дни. По искане на местните жители, археолозите изпълнили 6-часов ритуал, преди да влязат в пещерата.

Засега учените не смятат да вадят артефактите от пещерата, а ги изучават на място.