Заклеймяват Майкъл Джексън и музиката му, заради признанията на двама мъже, които са били деца, когато се е гаврил с тях

Документалният филм Leaving Neverland, чиято премиера бе преди дни, успя да предизвика ефект, какъвто вероятно не сме и очаквали. Още приживе, към Майкъл Джексън се отправяха обвинения за педофилия, които не стихнаха и след смъртта му.

 

Сега обаче разказът на двама мъже, които твърдят, че като деца са били сексуално насилвани от изпълнителят, са на път да го съборят посмъртно от трона на Краля на попа.

От хилядите коментари в социалните мрежи разбираме, че дори хората, които досега са били фенове на Джако, се отричат от него.

 

А това е само едната част от лавинообразния ефект, който филмът предизвика.

Тази седмица десетки радиостанции по целия свят взеха решението да спрат да пускат песни на Майкъл Джексън. То е породено от последните скандални разкрития за случвалото се в имението Невърленд.

Канада, Нова Зеландия, Дания са едни от все повечето страни, в които музиката на Краля на попа ще се чува все по-рядко от радиото. Друг е въпросът доколко в дигиталната ера, в която живеем, слушаме радио и оставяме на някои друг да наглася плейлиста ни за деня.

Но тези мерки водят и до друга дискусия – дали подобна стъпка е правилна. Според някои, няма как да разграничим изкуството от артиста, а според други – именно това трябва да направим.

 

Атаката срещу покойния музикант продължава.

Трети смятат, че се нуждаем не от забрана на музиката на Джако, а от широка дискусия на тема педофилия, в която обвиненията да не се хвърлят само върху изпълнителя, също както да се говори и в настояще, а не само в минало време.