Прокурор Иван Гешев разкри тайния код СМЧ и каква роля е играл бащата на Тита в престъпната схема за източване на фондове

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група.

 

Това каза пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление.По казуса с Арабаджиеви, зам.-главният прокурор заяви, че след тяхно съгласие могат да бъдат върнати в България в рамките на две-три седмици, а ако такова не бъде дадено, процедурата може да отнеме няколко месеца.

За разкритата схема за източване на НОИ-Силистра, ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, като се очаква да бъдат събрани достатъчно доказателства и за длъжностно престъпление.

„Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дена“, каза Иван Гешев.

Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

„Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата“, посочи Гешев.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат придвижени бързо, разкри Гешев.

Тази схема за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра, заяви зам.-главният прокурор. По думите му, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

„Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много“, каза Гешев.

В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, изтъкна Гешев.

„Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система“, посочи прокурорът.

Ако дадат съгласие, Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на 20 дена. Без такова съгласие, процедурата може да отнеме няколко месеца след решение на испанския съд, заяви Гешев.

Георги Семерджиев е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция.