Жестока трагедия! Сред жертвите на самолетната катастрофа в Етиопия е и семейството на известен словашки политик (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сред жертвите на катастрофата със самолета на Ethiopian Airlines е семейството на известен словашки политик, съобщават световните медии. Загинала е и журналистка. 

 

 

„С голяма тъга ви съобщавам, че моята скъпа съпруга Бланка, синът ми Мартин и дъщеря ми Михаела загинаха по време на самолетната катастрофа в Адис Абеба днес сутринта. Тези, които ги познаваха, могат да си спомнят за тях“, написа в социалните мрежи депутатът от Словакия Антон Хрнко.

 

Сред загиналите е и италианският министър по културното наследство Себастиано Туза.
Той бе световноизвестен археолог и професор по палеонтология в един от университетите на Неапол. Той е пътувал за Кения в рамките на програма по ЮНЕСКО, с него са пътували и трима доброволци.

По-рано днес от самолетната компания съобщиха, че загиналите са от 33 държави. След това оттам уточниха, че става въпрос за 32 души от Кения, 18 канадци, 9 етиопци, 8 италианци и също толкова китайци и американци, 7 души от Великобритания, 7 французи, 6 от Египет и 5 от Холандия.

Сред загиналите са също така граждани на Индия, Словакия, Австралия, Швеция, Русия, Мароко, Испания, Полша и Израел. По една са жертвите от Белгия, Индонезия, Сомалия, Норвегия, Сърбия, Того, Мозамбик, Руанда, Судан и Йемен.

Четирима от пътниците на самолета са пътували с паспорт на ООН и все още не е ясно тяхното гражданство.
От управата на Ethiopian Airlines съобщиха, че пилотът на самолета е имал зад гърба си успешна кариера и самолетът Boeing-737 MAX-8 не е имал някаква повреда. Според информация на ВВС този модел лети от 2016 година, а Ethiopian Airlines е започнала да ги използва през миналата.

Пилотът е заявил „че има трудности“ и иска да върне самолета. Той e „получил разрешение“ да се върне в Адис Абеба, заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията пред журналисти в етиопската столица, в отговор на въпрос дали самолетът е подал сигнал за бедствие.

Точно този модел самолет в края на миналата година падна в океана с 189 души на борда по време на полет от Джакарта. Тогава от Боинг предупредиха, че повреден сензор може да е причината за падането. В крайна сметка стана ясно, че екипажът е получавал грешна информация за скоростта и височината.

Етиопските държавни служби потвърдиха, че никой от пътниците не е успял да преживее катастрофата. Самолетът е аварирал около 6 минути след излитането на около 50 км югоизточно от етиопската столица.

Причината за падането не е съвсем ясна. Шведският сайт flightradar24, който следва самолетния трафик, обяви, че въпросният Боинг не е имал „стабилна, вертикална скорост след излитането“.

Говорителят на авиокомпанията без допълнителни подробности обяви, че контактът с екипажа е прекъснал в 8:44 рано сутринта местно време.

Държавната Ethiopian Airlines се смята за най-голямата самолетна компания в Африка. Вече са отворени информационни линии за семействата и близките на загиналите.

Междувременно бе разпространено и първо видео от мястото на катастрофата.

За последен път Ethiopian Airlines е имала голяма самолетна катастрофа през 2010 година, когато загинаха 90 души малко след излитането от Бейрут.