Пак далавера: Неграмотна 40-годишна бургазлийка отиде с децата си в Германия, за да учи и да ѝ платят

Бургазлийка, учила до втори клас, отиде в Германия, за да си завърши образованието. „Ученолюбивата“ 40-годишната Надежда сподели пред камерата на Нова телевизия, че и две от децата й също не са си завършили образованието.

 

Затова се надява и синът й да учи в страната на Гьоте и Шилер.

Всъщност оказва се, че желанието й да продължи образованието е мотивирано финансово.

Пари за образование могат да получават и хората, които са регистрирани в бюрата по труда, за да учат немски.

„Работа не търся, защото не знам езика. И да намеря, не мога да говоря“, споделя бургазлийката Надежда.

Тук е по-хубаво, защото плащат, добавя тя.

Извънредно ! Арестуваха пак в Барселона Жоро Шопа, който скри Арабаджиеви!

Броят на българските деца, които пък са регистрирани да получават детски в Германия, нараства през последните години. Разликата между помощите там и тук е огромна, а възможността да се заобикалят правилата се превръща в бизнес. По 150 евро се взимат на черно за попълване на документи за детски. Услуга, която е безплатна и достъпна на български в центровете по миграция.

Децата – българският бизнес модел в Германия. Размерът на детските надбавки в Германия е около 200 евро на дете, а в България – 40 лева. Това е основната информация, когато се заговори за Германия в Столипиново. Това, което са научили препатилите, е, че за да ги получават, трябва адрес.

Според законодателството в Германия за всяко дете се получават детски добавки, но то трябва да е регистрирано на конкретен адрес и да учи и живее там.

„След като детето се регистрира и е вписано в регистрационната система в Дортмунд, информацията се изпраща към училищния инспекторат. Детето получава поща, че трябва да се запише на училище и до една седмица трябва да започне да учи”, обясни Елена Генова от Бюрото за помощ на европейски мигранти Willcommen Europa в Дортмунд.

Надбавки се отпускат и за деца, които живеят извън територията на Германия, но задължително единият родител трябва да работи на трудов договор в страната.  Злоупотребите обаче са факт. Над 81 000 български деца са получавали детски надбавки през 2018-а, от тях над 6 хиляди живеят извън Германия. Никой не може да каже дали зад тази цифра стоят реални хора.

Спецакция в Бургас: Изключително опасен въоръжен английски бандит с 53 лица бе арестуван до гимназия!

„За съжаление не мога да ви кажа дали зад числата стоят реални хора. Това не го показва статистиката. Когато се кандидатства за детски помощи, не е задължително децата да присъстват. Достатъчно е да се даде самият документ. Не можем да изключим злоупотреба”, обясни Верена Вестер – адвокат и кандидат за евродепутат.

„Системата ги изпуска, защото, както знаем, немската държава е изключително внимателна по отношение на лични данни. И например един от проблемите е, че вие може да използвате чужди деца, да докажете, че имате нужда, примерно, от повече помещения, повече помощи и т.н.”, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.