Как се приготвя прочутият сироп от глухарчета – помага при липса на апетит, отоци, артрит и отравяне:

Напоследък билкарството и лечението с билки навлизат все повече в живота ни. Много хора ги предпочитат пред фармацевтичните средства – имат същото действие без съпровождащите странични действия.

Днес ще ви припомним за едно любимо растение в билкарството и народната медицина – глухарчето .

Билкарите препоръчват глухарчето при болести като атеросклероза, възпалителни процеси в бъбреците и черния дроб, както и камъни в жлъчния мехур и бъбреците, холецистит, гастрит с ниска киселинност, ниски нива на калий в организма, цироза на черния дроб.

Може да го приемате при слаб апетит, отравяне, оток, както и различни заболявания на ставите. Глухарчето е в менюто ни от пролет до зима: през пролетта от свежото растение се правят салати, а през зимата го приемаме под формата на мед от глухарчета или чай от цветовете и корените.

Днес ще ви научим как да си приготвите прочутия с лечебните си свойства сироп от глухарчета :

 

Сироп от глухарчета за дълголетие и за деца

Това е любимият начин за приготвяне на цветовете от глухарче. Съдържа най-много витамини. Рано сутрин трябва да откъснете цъфналите цветове на глухарче и веднага да ги поставите в трилитров буркан. Редувайте слой цветове със слой от захар.

Когато бурканът се напълни наполовина, внимателно го натъпчете с ръце или дървеното чукче на хаванчето. Дръжте на слънце, докато цялата захар се разтопи и се превърне в еликсир – екстракт с кафяв цвят, леко горчив, но приятен на вкус. Приемайте по 1 чаена лъжичка, добавяйки към чай или други напитки, но най-добре директно да я изядете.

Ако приготвяте лечебен мед за децата, по-добре е да отрежете зелените „мустачки“, така няма да се усеща горчивост и лекарството ще има по-добър вкус. По същия начин ви съветвам да приготвяте мед и желе, те ще бъдат светли на цвят, прозрачни и вкусни.