Мистерия: Ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 кацна в Крим и изчезна

Русия разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на Кримския полуостров, предаде Ройтерс, цитирайки председателя на комисията по отбраната и сигурността в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Виктор Бондарев, който говори пред журналисти вчера. Тези самолети могат да носят ядрено оръжие, съобщава Ройтерс.

Руският сенатор заяви, че Москва е взела това решение в отговор на разполагането от НАТО на системи за противоракетна отбрана в Румъния, което той нарече „сериозно предизвикателство“.

По думите му бомбардировачите са разположени във ВВС базата в Гвардейск, което „кардинално променя баланса на силите в региона“. Те трябва да бъдат модернизирани, за да могат да поразяват системи за ПРО и ПВО във всяка точка на Европа, уточни той.

Извънредна новина за изчисляването на пенсиите след срещата при Борисов! (СНИМКИ)

Сенаторът отбеляза, че в периода, когато Крим се е намирал под контрола на Украйна, е съществувала възможност руският флот да бъде блокиран в Черно море. Според него за базирането на руския Черноморски флот в Крим Москва е плащала всяка година на Украйна около 100 млн. долара и през цялото време е била шантажирана със заплахата договорът да не бъде продължен.

„Ако не беше оперативното връщане на Крим и Севастопол в състава на Русия, тези територии биха станали протекторат на САЩ. Американците мълниеносно биха разположили там свои бойни комплекси. В случай на война би било възможно безпрепятствено да се поставят прегради пред нашите кораби: например, да се минира дъното на Босфора“, заяви Бондарев, цитиран от осведомителните агенции.

Според него в момента такъв сценарий на развитие на събитията е „напълно изключен, тъй като (ракетните) комплекси „Искандер“ всеобхватно контролират черноморското крайбрежие по цялото му протежение, включително и Босфора“.

Днес обаче прес службата на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията разпространи официална информация, че Русия не е пребазирала в Крим стратегически бомбардировачи с далечен обсег Ту-22М3. Съобщава се още, че и информацията за наличието на полуострова на зенитно-ракетни комплекси „Искандер-М“ също е грешна.

Независимо от това руският военен потенциал расте. „В Крим са развърнати зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400, „Бук-М2“, „Панцир-С1“. Системите за ПРО и ПВО са способни надеждно да защитават от въздушни атаки, тук също така се намира и бреговия противокорабен ракетен комплекс „Бастион“, снабден със супер съвременно оръжие“, се посочва в съобщението на пресслужбата на Съвета на федерацията.