Присадиха на жена бял дроб, но две години по-късно се случи непоправимото

Французойка, страдаща от заболяване на белите дробове, е претърпяла трансплантация от донор пушач и е починала 2 години по-късно от рак. Информацията е на френския вестник Льо Монд, който се базира на статия от медицинското списание “Lung Cancer”.

Донорът е била 57-годишна жена, която е пушила по една кутия цигари дневно през последните 30 години от живота си. Тя е била в мозъчна смърт, когато е взето решение белите й дробове да бъдат присадени на 39-годишната французойка, страдаща от дете от циститна фиброза.

Трансплантацията е извършена през 2015 г. Тогава всички изследвания са били в норма. През юни 2017 г. трансплантираната жена се разболява и е приета в болницата в Монпелие. Два месеца по-късно тя умира от рак на белите дробове.

Този мощен сироп чисти 100% дробовете дори на заклет пушач от слуз, храчки, никотин и катран

Изследванията показват, че причината за рака е тютюнопушене. Само година след трансплантацията той е бил открит при изследвания. Болестта се е развила много бързо. Според медиците, ангажирани с лечението, белите дробове са имали рак още докато жената, впоследствие станала донор, е била жива. Специалистите, работещи в научното списание “Lung Cancer” призовават лекарите, ангажирани с трансплантацията на органи, да изследват много обстойно донорите, преди да пристъпят към сложната и необратима операция. Особено важно е да се обръща внимание на факта дали донорите са пушили и ако са спрели, кога е станало това, категорични са учените.