Шеф на строителните предприемачи разкри има ли апартаменти на специални цени за политици

Притеснени сме, че един политически проблем се пренася върху сектор, който внася пари в хазната. Да продаваш на политици се оказа проблем в нашето общество. Това каза в ефира на БТВ Георги Шопов, който е председател на Асоциацията на строителните предприемачи.

„Проблемът е главно предизборен. Преди избори се вадят кирливи ризи“, добави той.

„В „Изток“ съм нямал обекти, не съм имал и политици клиенти. Цените в кв. „Изток“ са доста по-високи от посочените. Клиентите ни финансират. Те купуват от нас на зелено. Има значение в кой район се купува апартамента. Едно е да се купува в „Люлин“, едно е в „Изгрев“.“, уточни той.

Строителният предприемач призна, че цените са с голяма разлика и добави, че на цена 700 евро се е продавало преди 10 години. „В ценообразуването огромна част се пада на земята. Ако е луксозен район до 65% може да стигне стойността на терена“, уточни Шопов.

Скандалът се разгаря! От президентството отвърнаха на зам.-министър Ципов: Поднася манипулативна информация

„От начина на финансиране се формират различни цени. Ако дойде клиент и плати 100% от сумата на апартамента, това ще ме улесни. При мен като собственик на строителна фирма не е имало случаи с по-евтини цени за политици. Нямам обяснение защо се е случило така. Зависими сме от нормативната база, която до някаква степен зависи от политиците.“, обясни той.

„Една от основната дейност на Асоциацията е да променяме нормативната база. В цели сектор „Строителна дейност“ има напрежение, защото няма ясни правила. Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон. Ние искахме поправката да важи за всички клиенти. Тази поправка в закона е направена за всички общински сгради – те са висока категория, включва небостъргачът, защото той като висока сграда е много висока категория. Не мога да кажа имало ли е политически натиск, нямам такава информация. Ние живеем в правова държава, Лично при мен политици не са идвали за имоти на зелено. Едно строително разрешение важи 5 години. Последва спад на пазара и много от тях изтекоха, затова сроковете бяха удължени на 10 години. За жилищните сгради сроковете си останаха, това важи основно за общинските сгради, в които има вложени милиарди. Въпросната сграда на „Артекс“ е попаднала инцидентно“, заяви Георги Шопов.

„Този проблем не трябва да попречи на един работещ бранш“, категоричен е председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

„Аз съм нямал драстични разлики в цената на апартаменти в моя сграда.“, категоричен е той.