Европарламентът реши: Ето кога спираме да местим стрелките!

Спираме да въртим стрелките на часовника, решиха евродепутатите в Страсбург. Масовото време в Европа, поне според нагласите тук в Страсбург ще е лятното, а тези, които предпочетат да останат в зимното ще сменят времето за последно в края на 2021 година.

ЕП прие да няма смяна на часовото време. Всички държави, които искат да адаптират в законодателството си по-масовото сред европейските страни решението – да останат в летния часови пояс, ще спрат да сменят стрелките на часовниците си от март 2021 година.

„За всички, не само за транспортния сектор, ще е повече от полезно да спрем смяната на времето. Липсата на сън се отразява на безопасността на пътя, това заплашва всички. Транспортът на стоки в ЕС трябва да се съобразява с тези промени, това е тежко за администриране. Ето затова – елиминирайте смяната на времето“, призова Карима Дели от ЕСА, Групата на Зелените в ЕП.

„Аз призовавам всички колеги да върнем стрелките с един час назад. Това ще значи спестявания за хората, за моите избиратели – италианците , 250 000 евро на година, които може да се инвестират в по-важни пера“, подчерта пък Анджело Шока от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите.

До 1 април догодина държавите в общността трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.

Евроделегатите все пак напомнят на всички държави да бъдат сговорчиви със съседите си, когато решават къде ще се разположат във времето, за да няма проблеми в комуникацията между тях и в целия единен пазар на ЕС. Нагласите у нас показаха, че хората също са за лятно часово време, а какво ще е окончателното решение на България, ще разберем най-късно през април 2020-а.