Официално: Това е цената на „евтиния“ апартамент на Десислава Ахладова, която седна на стола на Цачева

От правосъдното министерство излязоха с официална информация по повод появилите се в някои медии съобщения, че временно изпълняващата длъжността министър на правосъдието Десислава Ахладова си е купила имот в София два пъти по-евтино от пазарните цени.
Според твърденията става дума за апартамент от 82.300 кв.м. в кв. „Свобода“ тя е броила сумата от 56 583 лева.

От ведомството са категорични, че изнесената информация е подвеждаща и некоректна. „Десислава Ахладова е сключила през 2006 г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с фирмата СИСТЕМА ЕООД за построяване на апартамент от 82.30 кв.м. в столичния кв. „Свобода”, според който заплащането се извършва на части, съобразно етапите на строителството.

За осигуряване на сумата по договора г-жа Ахладова е сключила ипотечен кредит с банка ОББ за срок от 25 години с краен падеж 2031 г. Част от сумата по договора е платена от банката с нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху правото на строеж и договор за предоставяне на кредит за ремонт и строителство, а остатъкът с нотариален акт от 4 април 2007 г. за покупко-продажба на недвижим имот, изграден в груб строеж, отново с ипотечен кредит от същата банка.

Цената, посочена в двата нотариални акта, е по-висока от сумите, срещу които са придобити жилища със същата квадратура в 8-етажната сграда. Тя надвишава неколкократно данъчната оценка на имота и е релевантна на средните пазарни цени за жилищата, придобити на фаза строителство, в този район на София към 2007 г.“, се посочва в съобщението на правосъдното министерство.