Извънредно! Цветанов подаде оставка! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Питате се дали ще подам оставка от парламента днес, е, ще ви кажа, че съм взел решение, което ще даде край на спекулациите, че Цветанов иска да разцепи ГЕРБ.
Винаги съм се ръководил от семейните ценности. Винаги съм изповядвал това да бъдем екип. Когато се взима правилно решение, човек гради мостове. Няма драма, че напускам 44-ия парламент. Аз съм избрал все пак да съм част от каузата ГЕРБ. Оставам заместник-председател на ГЕРБ и лидер на предизборния щаб. Това заяви на извънреден брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. Изявлението му идва по повод на разразилия се скандал относно купуването на апартаменти от фирма „Артекс“ на много по-ниска стойност от пазарната. 

Не съм направил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, че от парламента мога да оказвам натиск на някого, то ще изляза от него. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, въпреки различията“, каза той.

„Взел съм решението си обосновано и ясно. Фирма „Артекс“ е предпочитана от много български граждани, но фокусът падна върху мен, защото може би съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно два месеца преди европейските избори. Този сценарии обаче вече съм го играл няколко пъти. Още през 2013-а година ме обвиняваха, че съм правил незаконни подслушвания. Поне един запис да бяха пуснали, ако наистина бях подслушвал“, каза той.

Още щом се появи Цветанов в парламента поде: „Сега ще ви споделя какво е решението, което съм взел преди няколко дни и днес, и което официално го споделих с лидера на партия ГЕРБ. Първо искам да благодаря на тези, които обещаха да бъдат обективни“, каза той.

„Искам категорично да заявя – всичко, което съм правил, съм го правил ръководейки се от закона и това да е в обществен интерес. Когато съм имал отношения с някого, то те са минавали през българското законодателство и през всички правни норми“, каза Цветанов.

„Във Вътрешната комисия още през 2018 година постъпи сигнал. Направил съм нужното според административно-процесуалния кодекс. Всичко съм спазил по съответния правен ред“, сподели той.

„Обвиненията, че има лобизъм, свързан със сградата на фирма „Артекс“, е неоснователно според всички специалисти. Когато се влиза в заблуждение сами разбирате, че се създава обществено напрежение, което рефлектира върху политически партии. В случая жертвата бях аз“, каза той.

„През всички тези години съм споделял решенията си с най-близките си хора и с премиера Борисов. 2005 бях помолен от премиера Борисов да напусна МВР, това бе тежко решение. Аз го приех и го взех“, спомни си Цветанов.

„Каузата е много по-важна от постовете, които заемаме. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха и останаха твърдо зад мен. Искам да благодаря и на тези, които изказаха разочарование от начина, по който се поднася дадена информация. Днес възпрепятствах идването на колеги, които искаха да ме посрещат на Летището. Партия ГЕРБ е кауза както за мен, така и за лидера ни, така и за всички членове на партията и избиратели“, каза той.

Цветанов по-рано днес се прибра в София след визита в САЩ. Още на летището той сподели, че е взел решение какво ще се случи занапред. То било известно само на съпругата му, но искал да го сподели и с премиера. Именно след срещата с Борисов той обеща да даде брифинг.