Въртим стрелките и спим! В 3 в неделя, с час напред. Идва лятното часово време

31 март е последният ден от зимното слънцестоене. Точно в 3.00 ч. ще трябва да преместим часовниците с един час напред и да преминем към лятното часово време. Денят ще бъде по-дълъг до 26 октомври, когато отново ще преместим стрелките, но този път назад.

Лятното часово време дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

То е въведено за пръв път у нас през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.

В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия местенето на стрелките да бъде прекратено и дадоха време на всички държави членки да решат към кое точно време ще се придържат – лятно или зимно.

Решението трябва да бъде взето до 1 април 2020 г., когато всички държави трябва да уведомят Европейската комисия за избора си. Срокът беше удължен, тъй като първоначалното предложение на ЕК беше това да стане през 2019 г.

Комисията си запазва правото, ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.