УЧЕНИ: ПРЕДСТОИ ГЛОБАЛНА КАТАСТРОФА, СЕВЕРНИЯТ МАГНИТЕН ПОЛЮС СЕ УСТРЕМИ КЪМ СИБИР

Американски учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата  направиха сензационно твърдение. По думите им, магнитният полюс на Земята се движи към Русия и това е в състояние да промени всичко.

Оказва се, че не само циклоните, но и полюсите се движат. Северният магнитен полюс го прави със скорост от 55 км. годишно. Той се движи от канадската Арктика към Сибир, към Таймир – континенталната част на Русия.

Магнитният полюс не трябва да се бърка с географския. Той блуждае, описвайки ежедневно овал от около 80 км. С всяко едно такова движение той се измества леко.

През всички предишни години на наблюдение магнитният северен полюс не напускал територията на Канада, а сега е сменил полукълбата от западното на източното.

Сеизмолозите в цял свят в паника от мистериозен нискочестотен тътен в земните недра

Учените са обезпокоени не от това, че магнитният полюс се движи, а от факта, че го прави много по-бързо от изчисленията им. Обикновено специалистите по геомагнетизъм дават отчет за смяната на геолокацията на полюсите веднъж на пет години. Ситуацията напоследък обаче се променя толкова бързо, че се е наложило учените бързо да обновят модела си.  Ако през 2000 година скоростта на преместване е била около 15 км. годишно, то 18 години по-късно тя е нараснала повече от три пъти.
Към момента причината за ускореното движение на магнитното поле е неизвестна.

Оказва се, че северният магнитен полюс всъщност е южен. А преди 780 000 години е било точно обратното. Просто тогава те са сменили местата си. Това се случва периодично, но не често. До момента човечеството не е усетило нито една такава смяна.

Рязкото преместване на полюса към Сибир може да означава, че процесът на обръщане на полюсите е започнал отново. Ако това наистина е факт, ще загубим радиационния си щит и някои области на земята ще станат непригодни за живот. И, на второ място – когато всички електронни прибори спрат да работят, самолетите и корабите ще се отклоняват от курса си, спътниците ще отлетят в открития космос, а човечеството ще потъне в средновековен хаос. С две думи – сценарият за край на света е напълно реален.

Към този момент това все още са теории. Истината е, че все още не знаем какво предвещава смяната на полюсите. И движението на единият от тях към Сибир към момента може да означава само едно: в Русия по-често ще виждат северното сияние.