Кардиолог: Това е най-големия мит за здраво сърце и предпазване от тромби

Точно като задръстване на магистрала, кръвните съсиреци възпрепятстват нормалната циркулация на кръв в тялото и могат да бъдат опасни.

Според авторитетния руски кардиолог Саймън Мацкеплишвили най-често кръвните съсиреци не се отделят, а се образуват атеросклеротична плака, която се е появявала преди това.

Кръвните съсиреци, които се образуват в съдовете, са наричани и тромби. Откъсвайки се от стената на съда те започват да се движат с кръвния поток. Тромбът може да доведе до запушване в някой съд, който подхранва сърцето и мозъка, така че да доведе до тромбоемболия.

Всички знаем колко е опасно това не само за здравето, но и за живота. Няколко признаци, по които да познаете, че сте заплашени от тромбоза.

Зачервяване на кожата

Ако имате тромбоза, това може да причини промяна в цвета на кожата на краката или ръцете. Ако забележите червенина, а крайникът е по-топъл, отидете на доктор.

Четири продукта, които унищожават сърцето ви

Внезапно подуване

Подуването на глезена или пищяла може да е знак за дълбока тромбоза. Това се получава, когато потокът на кръв в краката е блокиран от тромб.

Болка в краката и ръцете

Мускулните крампи не са рядкост, но ако започват да зачестяват и да стават по-болезнени, особено когато ходитеу това може да е признак за образуване на тромб. Освен това в тези зони кожата ще почервенее, ще се подуе и ще стане по-топла.

Повръщане

Ако имате тромб в стомаха, това може да причини повдигане и повръщане. Това обикновено е съпроводено със силна болка в коремната област.

Затруднено зрение

Не може да виждате добре с едното око? Това може да е сигнал за запушване на централната ретинална артерия, особено ако е съпътстван от проблеми с равновесието или вертиго

В същото време, според кардиолога, кръвни съсиреци не се откъсват често, а започват да растат и се превръщат в атеросклеротичните плаки. При такива обстоятелства, кръвният съсирек затваря съда.

Медикът каза, че основната причина за венозна тромбоза е заседналият начин на живот. Движението след дълъг период на неподвижност рязко увеличава риска от образуването на кръвен съсирек, заплашвайки да стигне до сърцето и белодробната артерия.

Също така кардиологът добавя, че приемането на аспирин като превенция на кръвни съсиреци не е подходящо и като цяло приемането на лекарства без доказателства е неприемливо. Според Маккеплишвили това не помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци. По-думите му най-добре е да се пие повече вода.