Измийте ръцете си незабавно, ако сте докосвали…

 

Миенето на ръце е един от най-естествените навици, които развиваме още от деца. Това действие предотвратява навлизането на вредни микроби, вируси и бактерии в тялото.

Разбира се, не е възможно напълно да защитите ръцете си от микроорганизми, защото те виреят върху абсолютно всякаква повърхност. Но има и предмети, които са особено замърсени и с тях трябва да внимаваме.

При повечето от микробите тялото ни е в състояние да се бори самостоятелно. Но е по-добре да не рискувате и да миете ръцете си всеки път, когато докоснете тези неща.

Пари

Измийте ръцете си незабавно, ако сте докосвали...

Учените смятат, че парите са едно от най-мръсните неща, до които човек се докосва. Представете си колко души за кратък период от време могат да докоснат банкнота. Те са гнезда за развитие за голям брой вредни микроорганизми. Учените, които изучавали ценните хартийки чрез микроскоп, установили, че те съдържат милиони бактерии и вируси, включително и такива от устната кухина на хората и животните. В част от парите са открили патогени, които причиняват чревни инфекции и салмонелоза.

Затова не бива да рискувате собственото си здраве и винаги трябва да миете ръцете си, след като докоснете пари. Същото важи и за вашия портфейл, защото той винаги влиза в контакт с банкнотите и монетите и следователно върху него има вредни микроорганизми. Банковите карти съдържат по-малко бактерии на повърхността си, но все пак си струва да миете ръцете си след като ги използвате.

Дръжки на врати и градски транспорт

Повечето микроби и вируси се намират на места, където има много хора. Затова винаги трябва да миете ръцете си след пътуване в обществения транспорт. Представете си колко хора докосват перилата в автобуса или метрото през целия ден. Това са хиляди пътници. Разбира се, не всички от тях са носители на опасни заболявания. Но дори един човек може да ви зарази, ако не измиете ръцете си. Същото се отнася и за перилата на ескалатори, дръжки, врати към тоалетната. Ако нямате възможност да измиете ръцете си веднага след пътуването, трябва да използвате антибактериален гел.

Меню в ресторант

Измийте ръцете си незабавно, ако сте докосвали...

Ресторантите трябва да спазват специални стандарти що се отнася до хигиената. Но реалността е такава, че не всички заведения за хранене ги изпълняват. Разбира се, персоналът винаги внимателно се грижи за чистотата на масите и чиниите. Но често служителите забравят да почистят менюто. В скъпи ресторанти, менюто обикновено е направено от хартия и затова не може да се мие. През деня стотици души могат да го докоснат. Учените, които изследвали наличието на бактерии по менюто, открили там повече от 185 000 микроорганизми. Така че не забравяйте да отидете и да измиете ръцете си, след като направите своята поръчка в ресторант.

Материали за писане

Днес хората все по-рядко използват пособия за писане, тъй като компютрите, таблетите и смартфоните са станали неразделна част от нашето ежедневие. Но все пак понякога ни се налага да ползваме моливи, химикалки и други канцеларски материали.

Всички животни

Не всеки човек мие ръцете си, след като докосне домашна котка или куче. Лекарите обаче смятат, че дори чистите домашни любимци могат да носят върху себе си патогенни микроорганизми. Изненадващо, те попадат върху козината им заради човека. Представете си ситуация, в която се прибирате вкъщи и си сваляте обувките, а котката се погали в тях. Не забравяйте да си измиете ръцете след контакт с животни на други хора, особено с улични.

Екрани на смартфони и таблети

Измийте ръцете си незабавно, ако сте докосвали...

Учените твърдят, че върху екрана на смартфона има повече вируси, отколкото на ръба на тоалетната чиния. Пребройте колко пъти на ден го докосвате, без да миете ръцете си. Всеки път на екрана се отделя огромно количество бактерии. Затова трябва внимателно да следите чистотата на смартфона и да измивате ръцете си след употреба.

Дъски за рязане и кухненски гъби

Кухнята е чудесно място за размножаване на вредни бактерии и вируси. На дъската за рязане обикновено режем сурово месо и риба, а именно те съдържат много патогенни микроорганизми. Повечето от тях умират под въздействието на високи температури по време на готвене. Но те също се заселват върху дъската за рязане и гъбата, с която ще я измиете. Експертите установили, че там обитават около 326 вида различни бактерии. Следователно дъските за рязане трябва да се почистват старателно след употреба. Препоръчва се постоянно да се сменят гъбите и кухненски кърпи, тъй като и те са място за размножаване на вредни микроби.

Дозатори за сапун

Измийте ръцете си незабавно, ако сте докосвали...

Звучи абсурдно, но след като докоснете сапуна на обществени места, трябва да си измиете ръцете. Трябва да се отбележи, че учените смятат, че в пренаселените места с голяма пропускливост на микробите на дозаторите за сапун се натрупва най-много бактерии. Има толкова много от тях, че би било по-безопасно да натопиш ръцете си в тоалетната чиния.

Почти всички неща в кабинета на лекаря

В един ден кабинетът на частния терапевт се посещава от десетки или дори стотици пациенти. Почти всички от тях страдат от нещо. През есента и зимата пациентите с респираторни заболявания лесно предават чрез микроби, които се заселват на ръцете ви. Повечето от тях са на дръжката на вратата в кабинета на лекаря. Ето защо, след посещение на лекар, не забравяйте да отделите време и да отидете до тоалетната, за да измиете ръцете си.

Почти всички неща на летището

Всеки ден милиони хора по света пътуват. Летищата и железопътните гари са препълнени. Техният персонал не винаги се грижи за спазването на санитарните стандарти. Те просто нямат време да го направят. Представете си колко хора докосват дръжките на вратите, перилата и седалките.. От тях само няколко измиват ръцете си, защото на летището не винаги има време да се отиде до тоалетната. Освен това, хората често поставят обувките си на седалките или поставят там мръсни чанти.