След 55 дни в кома: Зоя се събуди, за да разбере, че съпругът й …

Зоя Хубева от Нови Искър е най-тежко ранената при автобусната катастрофа, станала край Своге преди 8 месеца. След 55 дни в кома в реанимацията на УМБАЛ „Света Анна“ жената се връща към живота, за да разбере… че съпругът й не е успял.

Пред bTV Зоя разказа какво си спомня от фаталния ден, в който загинаха 20 души.

„Бяхме тръгнали за едно врачанско село за надпяване. Отидохме, пяхме, взехме трето място като награда и после се връщахме от екскурзията. В автобуса пеехме, свирехме и се веселихме. Най-напред се ударихме в една бяла кола и просто кривнахме на една страна. Всички извикахме „Олеле Боже“ и после вече нищо не помня. Намерих се на един камък и от там не можех да мръдна. Шофьорът и екскурзоводката се вайкаха, бяха целите в кръв и викаха: „Боже, какво стана, какво стана“, после изчезнаха и не ги видях. Срещу мен имаше един човек – Иван от Своге. Той всъщност ми е дал първата помощ“, обяснява Хубева.

Наши шофьори се прибират пеша от Турция! Комшиите с нов ред за глобите: плащаш или оставяш колата

Тя е качена почти последна на линейка, защото е имало много ранени. Жената допълва, че не си спомня нищо от транспортирането си в лечебно заведение. Оказва се, че Зоя Хубева е най-тежко пострадалата и екип от няколко отделение в УМБАЛ „Света Анна“ прави и невъзможното, за да я спаси.

Зоя е приета в лечебното заведение неконтактна, в шоково състояние. Постепенно състоянието ѝ се влошава, претърпява няколко операции.

„За мен лично най-тежкият момент беше не да видиш пациента в реанимация и неговото състояние. Тежкият момент идва при контакта с близките, в който те разчитат на нас, очакват позитивния отговор от наша страна, но ние невинаги можем да го дадем“, каза д-р Александър Илиев от Клиниката по ортопедия и травматология.

Зоя прекарва 55 дни в реанимация, без да знае, че и съпругът ѝ е на границата между живота и смъртта. Въпреки че е в кома, тя усеща присъствието на любимия си мъж.

„Движех се постоянно, някъде ходех, срещах хора, лежах по кревати, ставах, движех се. Това усещах. Това е – между живота и смъртта. Спомням си, че мъжът ми всеки ден идваше при мен и ме пазеше. И аз не знам как да си го обясня. Той просто идваше. Аз не знаех, че и той е в болница. Сигурна има сила, която ме пази и благодаря на Бога, че съм жива“, заяви Зоя.

Д-р Илиев допълва, че съпругът й също е бил с тежки фрактури и гръдно-коремна травма.

„Той не можа да стигне до операционната. Това, което ние направихме за нея, за него не можахме да го направим. Изходът понякога е фатален. Всеки ден виждаме колко смъртни случаи има и колко катастрофи, колко хора загиват по улиците. Не една и две са статистиките в годините, които показват, че смъртността се завишава. Това семейство вече не е семейство, защото съпругът на тази жена го няма“, каза още лекарят.

Зоя Хубева има един син и един внук. Преди инцидента тя много обича да пее и да пътува. Любимото ѝ място е Кръстова гора. Иска ѝ се пак да отиде там, но все още се страхува да тръгне на път.

„Виждаш щетите по теб, не си същият човек, ставаш друг човек. От кого да търся отговорност? Аз мисля, че Господ е решил да живея и той ме запази, за което много благодаря на Бога и след това благодаря на лекарите, които много се бориха за мен от сърце и душа“, допълва жената.

Тя призова шофьорите да бъдат внимателни, защото никой не осъзнава това, което се преживява.

„Радвам се на всеки ден. Всеки ден благодаря на Бога, че съм жива“, категорична е Зоя.