Експерт от ИПБ огласи страшната истина за катастрофата на Местан

Експерти от Института за пътна безопасност ще направят оглед на мястото на катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан. Те започват собствено разследване на тежкия инцидент, при който загина 6-месечно бебе. 

Kметът на Кирково Шинаси Сюлейман коментира, че това е четвърти случай на тежък пътен инцидент на същото кръстовище за последните две години.

„Откакто се отвори проходът „Маказа“ трафикът е много натоварен. Призовавам всички, минаващи от там, да бъдат много внимателни“, каза той.

„Трябва да изчакаме компетентните органи да си свършат работата, за да разберем чия е била вината за катастрофата“, отбеляза Шинаси Сюлейман.

Извънредно! Прокуратурата нанесе нов тежък удар на Местан

Диана Русинова от Института за пътна безопасност бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че кръстовището, на което 6-месечното бебе загина, е негодно за съвременна употреба.

„Намерихме доста данни за наличие на пътнотранспортни произшествия там. От декември 2017 г. до момента има двама загинали и осем ранени“, отсече тя.

По думите ѝ е немислимо да се разчита само и единствено на добрата преценка на водачите, тъй като всеки един има различна такава. И организаторът на движението е този, който трябва да мисли за това.

„Тези, които въвеждат един път в експлоатация, трябва да могат да гарантират нашата безопасност“, заяви Русинова.

Според първите изводи на експертите, в този район има недопустимо безхаберие от страна на стопанина на пътя относно пътните знаци за обозначаване на разклона и въвеждането на ограничения.

Лютви Местан беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост.

Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.