МВР на Франция с последни лоши новини за пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“

Пожарът в катедралата Нотр Дам, който започна преди около 12 часа, все още не е погасен. Това съобщи във вторник държавният секретар на Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес, цитиран от световните агенции. 

„Пожарът е под контрол, но все още не е напълно погасен“, цитира думите му Reuters. Нунес добави, че причината за пожара в една от основните забележителности на Париж все още не е установена, а властите провеждат разследване.

Шофьор показа уникални умения на паркинг и стана хит в мрежата (ВИДЕО)

Припомняме, че огромната трагедия започна малко преди 19 часа в понеделник. Пламъците тръгнаха от горната част на църквата и доведе до рухване на заострения връх на катедралата, висок близо 100 метра.

Катедралата “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.