Нова огромна заплаха надвисна над „Нотр Дам“, катедралата може да рухне всеки момент

Нова огромна заплаха е надвисна над катедралата „Нотр Дам“. Както показват направените снимки след пожара, сградата е частично опустошена. Огнената стихия, избухнала в понеделник вечерта бе потушена едва във вторник сутринта, пише „Бизнес Инсайдър“.

„Основната структура е спасена, но все още има много нестабилност. Ситуацията все още е несигурна. Снощи, както видяхме, две трети от покрива се издигаше дим, кулата се срути, създавайки дупка в свода. Миналата нощ трансептният проход се срина, в допълнение към голяма част от северния трансепт, обясни министърът на културата на Франция Франк Рийстер подчерта вредата, която сградата е претърпяла. В катедралата, където планът на пода е „кръстообразен“, трансептът е частта, която пресича главния коридор под прав ъгъл, образувайки „ръцете“ на кръстосаната форма.

Министърът добави, че пожарните бригади и архитектите на място са особено обезпокоени от преовлажнените, овъглени дървени структоеи.

„Всичко това е много крехко, че ако някоя част се срине, тя може да наруши цялата конструкция“, обясни още той.

Прокурорът на Париж обяви причината за пожара в „Нотр Дам“

„Дървесината се е изсушавала в продължение на около 800 години и в резултат на това тя е била относително лека. Сега е напоена с вода.“, допълни експертът Филип Шарлие.

Пожарната използваше маркучи, за да накисва дървените части на конструкцията през цялата нощ, което означава, че дървото е толкова наситено с вода, че не може да се запали, но стените не са били предназначени да поддържат толкова голяма тежест. Така че стените могат да се пропукват и цялата конструкция да се срине заради тежестта на дървото, тъй като става твърде тежка за първоначално построената зидария, обясни Шарли.

„Теглото на мокрото дърво може почти да се удвои в сравнение със сухото дърво и тъй като голяма част от дървесината в някои от конструкциите на Нотр Дам се суши в продължение на около осем века, дървото „попива вода като гъба“, смята експертът.

Освен това експерт по френското културно наследство каза, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, за да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара в катедралата „Нотр дам“.

Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група „Фондация на наследството“, каза пред радио „Франс енфо“, че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.