Как да подготвим яйцата за боядисване, така че да не се пукат и цветовете да хванат добре – всички тайни и трикчета:

Сигурно знаете поне 10 метода за боядисване на яйца . Затова днес няма да ви занимаваме с това.

Решихме обаче да обърнем внимание на една много важна стъпка, която повечето пренебрегваме, а именно – подготовката на яйцата за боядисване .

Как да не се пукат яйцата при варене, как да хванат по-добре боите при боядисване – за всичко това ще ви помогнат следващите съвети:

боядисване на яйца

Първо и най-важно:

Никога не започвайте да варите яйцата, преди да сте ги извадили от хладилника поне час-два преди самото боядисване. Важно е яйцата да са на стайна температура, за да не се спукат при нагряването. За да предотвратите пукането, може да използвате и друг метод – да ги набодете с дълга и тънка игла. Но първият вариант е много по-лесен и безопасен.

Второ:

За да не се пукат яйцата при самото варене, добавете 1 с.л. готварска сол на 1,5-2 л вода. Счита се, че това пречи на черупката да се напука. Всъщност солта не позволява на белтъка да се разтече при напукване и да излезе във водата.

Винаги слагайте яйцата в студена вода и ги загрявайте постепенно. Щом водата заври, варете на тих огън, за да избегнете „жертви“.

Друг изпитан метод е да поставите на дъното на съда, в който ще варите яйцата, тензух или памучна кърпа, нагънати на няколко пласта. Това ще попречи на яйцата да се удрят едно в друго при варенето.

Има и друга хитрост: поставете няколко яйца (3-4 бр.) в найлонов чорап или чорапогащник, така че да са добре и стегнато обхванати от него, след което завържете двата края, за да стоят яйцата плътно едно до друго. Ако ги сварите в тази „опаковка“, шансът да се напукат намалява значително, защото няма да се удрят свободно в стените на съда и едно в друго.

разрязан чорапогащник

Трето:

Яйцата трябва да се измият старателно, даже най-добре с гъба за съдове. Прави се, за да се оцветят равномерно навсякъде. Също може да натъркате яйцето с препарат за миене на чинии или спирт.

Четвърто:

Може да боядисате не само кокоши, но и пъдпъдъчи яйца. Получава се много интересно и необичайно! Тях също трябва да ги държим на стайна температура, да ги измием добре и да ги варим 4-5 минути.

Пето:

За да хванат по-добре цветовете, в процеса на боядисване се добавя оцет (9%). Правилото е – е 1 с.л. на 1,5 л вода.

Шесто:

Последният съвет е за това, как да придадем на готовите яйца блясък и празничен вид – просто ги натрийте с тампон, напоен с олио или друго растително масло. Това ще накара цветовете да изглеждат по-наситени и да заблестят.