Вулканът в Йелоустоун клокочи и вече изгаря дърветата около себе си (ВИДЕО)

Смята се, че известният супервулкан в Националния парк Йелоустоун теоретично е способен да превърне по-голямата част от САЩ в прах.

Въпреки факта, че последното му изригване се е случило преди около 640 хиляди години и според прогнозите на учените,  следващото изригване все още е далеч, експертите тревожно наблюдават всякакви промени в състоянието на калдерата.

Нови причини за безпокойство наскоро изразиха американските геолози, които установиха, че през последните 20 години басейнът на вулкана бавно, но безмилостно се разширява, унищожавайки дърветата около него.

Така на сателитни снимки от 1994 г. може да се види бледо петно ​​на земята, на което почти няма останали растения. Неспособни да издържат на горещата почва, те просто пресъхват.

Мистерия над Тихия океан остави уфолозите без думи (ВИДЕО)

До 2006 г. това място стана още по-голямо, но истинският шок очакваше учените, когато се запознаха с въздушните снимки на Националния парк Йелоустоун, направени през 2017 година. “Мъртвата зона” близо до вулкана се е увеличила многократно, а площта й е над 8 хектара. Това съобщават специалистите на проекта „Хрониките на калдерата в Йелоустоун”, чиято цел е именно да следи дейността на супервулкана.

Експертите, провеждащи редовно наблюдение на калдерата, казват, че в тези райони под земята има зони с горещи извори, от които вече има около 10 хиляди в парка. Въпреки това, много учени не виждат нищо потенциално опасно в това и твърдят, че това състояние на нещата отговаря дори на най-оптимистичните очаквания, тъй като такива вулкани се държат точно така.

Но други експерти вече се опитват да намерят начин да се противопоставят на супервулкана от Йелоустоун, ако той все пакс навлезе в състояние на активност. Някои учени предлагат да се пробие 10-километров кладенец и да се излее огромно количество вода в басейна, за да се охлади вулкана и да се намали налягането в него. Тази идея, струваща 3,5 милиарда долара, се смята за един от най-реалистичните варианти.

И въпреки че не е обсъждана за пръв път в Съединените щати, въпросът все още не е помръднал от мъртвата точка поради много причини, и най-вече поради факта, че никой не може да предскаже последиците от подобна намеса. Възможно е обаче правителството просто да не отделя пари за това или да търси по-евтини и по-надеждни възможности за противодействие на тази заплаха. Междувременно супервулканът продължава да изгаря растителността и демонстрира все по-нарастващата си активност.