Първа помощ при инсулт: запомнете само 3 неща и може спасите себе си и другите:

Всички познаваме близки хора, които са претърпели инсулт в даден момент от живота си. Тази простичка информация, която ще ви дадем днес, може да спаси вашия или нечий друг живот!

Често пъти хората не умират внезапно, а симптомите на инсулта се появяват дълго време.

Това дава шанс да помогнем на човека, като се обадим своевременно на лекар.

Няма да загубите много време, за да прочетете следния текст, а информацията в него ще ви е от полза:

Лекари назоваха основните симптоми на настъпващ инсулт

Неврохирурзите съобщават, че ако успеем да помогнем на човек, претърпяващ инсулт, в рамките на първите 3 часа, последствията могат да бъдат избегнати. Важното е да диагностицирате инсулта и да започнете да действате в рамките на това кратко време, а това, разбира се, не е толкова лесно.

как възниква инсулта

Има 4 начина да разпознаете признаците на инсулта: Накарайте човека да се усмихва възможно най-широко (ако преживява инсулт, ще му е трудно). Помолете го да каже елементарно изречение (например: сега вали дъжд). Накарайте го да повдигне ръцете (няма да може или ще може само частично). Помолете човека да изплези език (ако е изкривен или обърнат, трябва да го отведете в болница).

Също така, индикации за отиване до лекар са: скованост на крайниците, мигрена и замаяност, рязко влошаване на яснотата на зрението.

Ако възникнат трудности с поне една от тези точки, обадете се на лекар и опишете симптомите по телефона.

Знаейки само тези прости симптоми, винаги можете да помогнете или дори да спасите живота на хората около вас.

Има и няколко други симптома: внезапна слабост, причерняване пред очите или намалена зрителна острота на едното око, неспособност да се разбере чуждата реч, внезапно силно главоболие, което може да бъде придружено от гадене и повръщане, загуба на ориентация в пространството, загуба на стабилност и съзнание!

Запомнете поне част от тази информация и я споделете с близките си – нека си помогнем взаимно!