Разкриха как е внесен цианидът, с който се отрови генерал Слободан Праляк в съда в Хага (ВИДЕО)

Бившата говорителка на Хагския трибунал Флоренс Артман говори за смъртта на Слободан Праляк и откри кой е внесъл токсина в съдебната зала.

„Известно е, че това е направено от екип, който отишъл на процеса, защото Проляк е нямало как да има цианид и това хвърля съмнение на адвокатския му екип или евентуално на някой от посолството, който имал достъп до преди да влезе в съдебната зала ”, казва Артман.

Да си припомним, че Слободан Праляк, генерал, пенсиониран от хърватската армия, се самоуби след присъдата на трибунала за военни престъпления. Той изпи  цианид в съдебната зала на 29 ноември 2017 г., пише tocka.com.mk.

Праляк остави две прощални писма, намерени от служители на ООН и които доказват, че генералът внимателно е планирал самоубийството.

Двете писма бяха написани на 27 ноември, два дни преди окончателното решение по делото „Херцег-Босна“.
„Реших да извърша самоубийство в случай, че бъда осъден – спокойно, обмислено, самосъзнателно“, пише Праляк в първото писмо, предназначено за семейството му, и от своя страна се обръща към жена си.

Български гражданин окървави Турция

„Кача, мисля, че писмото „За семейството“ ще трябва да бъде разкрито, за да се предотвратят безкрайни лъжи, лоша психология и т.н.“, пише Праляк.

Ника Пинтер, неговият адвокат, каза, че Праляк не е направил нищо под въздействието на мигновени емоции, а че, започвайки от защитата на собствения си живот, е работил много прецизно, решително и спокойно.

Холандската прокуратура не успя да докаже как Праляк е получил цианида, който го уби в съдебната зала след издаването на присъдата.