Убийците на Васил Илиев са невинни!

Убийците на Васил Илиев са невинни. Правният абсурд обаче е истина и се обяснява с факта, че през февруари 2019-а изтече абсолютната давност на престъплението отпреди 24 години, разследването е прекратено завинаги и килърите нямат повод да се страхуват от лапите на Темида.

 

Новината сподели пред Lupa.bg магистрат, запознат с детайлите по атентата. Анонимните атентатори обаче не могат да са спокойни заради приятелите на Императора на ВИС, които още таят жажда за възмездие.

На 25 април се навършват точно 24 години от смъртта на висаджия №1. През далечната 1995 г. Васил Илиев е безспорният господар на сенчестия бизнес в България, любимец на политици, бизнесмени, спортисти и плеада красавици. Приказката за бореца от Кюстендил обаче приключва привечер, докато пътува към своя ресторант „Мираж” в София с три куршума, изстреляни от анонимни килъри.

Часове преди екзекуцията Императора се среща с партиен функционер от БСП в парк-хотел „Москва”. После тръгва към своя ресторант „Мираж” в столичния кв. „Емил Марков”, смятан за централа на ВИС, където трябва да празнува рождения ден на майка си Венче. Босът шофира сам сребристия си мерцедес 600 SL, регистриран същия ден в КАТ, а гардовете му го следват в червен „Сеат толедо”. Часове по рано висаджия №1 дал на друг добре облечен бизнесмен – Филип Найденов – Фатик 100 000 долара, за да му докара новия поръчков мерцедес.

Към 21,10 ч. колите влизат в малката, тъмна и изровена ул. „Никола Каменов”, до която има строеж. Заради лошия път Илиев се движи само с 20 км/ч. Почти спрял е, когато неизвестни килъри откриват стрелба със заглушител от 2-3 метра. Мерцедесът забива калник в металната ограда на строежа. От предницата му излиза дим, потрошени са предното и дясното стъкло, фаровете светят.

30-годишният Васил Илиев е килнал главата си встрани, издъхнал на място. Един куршум го уцелва в главата, друг минава над ухото, а трети пронизва рамото и спира в гръбначния стълб. На мястото са изстреляни общо 17 куршума. Има пробойна и по колата на двамата гардове, но те са невредими.

Как Георги Илиев поръча песен за убития си брат на бургаски диджей? Истинската история на химна на БГ-мафията (ВИДЕО)

Килърите на митичния борец обаче се измъкват сухи и до момента няма категорична яснота нито за поръчителя, нито за извършителите на атентата. Макар че през тези 24 години версиите се множаха в геометрична прогресия.

Отминалото време обаче малко по малко заличава от обществената памет тартора на ВИС. Преди време, например, негова любима кръчма на „Златните мостове” във Витоша изтри и последния спомен за бореца, видя Lupa.bg. Стопаните на ресторанта, който събира стотици изгладнели туристи на кебапчета и шкембе чорба, махнаха старите некролози на могъщия гангстер, чиято дума бе закон в България през 90-те.

В негова памет кръчмарите държаха години наред тъжната вест за кончината на стените. Поводът бе, че приживе шефът на могъщата империя ВИС редовно отскачаше до уютната кръчма за глътка спокойствие и скромна, но вкусна софра. Това бе мястото за уединение и размисъл на Нерон Вълка, където бягаше от тълпите борци и политици, които го търсеха за всевъзможни услуги и заеми. Днес обаче от некролозите няма и следа.