Вълна от нагли кражби: Стотици коли останаха без ключов компонент (ВИДЕО)

На видео, снимано от прозореца на сграда, се вижда как двама крадци са паркирали колата си на пътя и с помощта на професионален крик са вдигнали чужд автомобил като бързо свалят необходимата им конкретна част и веднага след това потеглят. Това се случва през деня и престъпниците дори не крият лицата си.

В Лондон, столицата на Великобритания, полицията е регистрирала почти хиляда подобни случая на кражба на каталитичен конвертор, разположен в изпускателната система на автомобилите.

Забележите ли някой от тези признаци, бъдете нащрек, защото домът ви се наблюдава от крадци!

Основната примамка за крадците са скъпоценните метали като платината, съдържаща се в катализатора. В допълнение, в този компонент има и по-малки количества паладий, родий, мед, никел, церий и манган, а цената им продължава да расте, поради по-строгите изисквания, свързани със стандартите за емисиите и съответно голямото търсене от автопроизводителите. Всичко това прави каталитичните конвертори обект на въжделенията на крадците, още повече, че откраднатото може да бъде продадено за стотици британски лири.

 

Полицията е наясно с вълната от нагли кражби и работи, съобщават британските медии. Органите на реда подозират, че в столицата има няколко банди от престъпници, защото за по-малко от година в Лондон са били регистрирани почти хиляда от тези кражби на каталитичен конвертор от коли на граждани.