Двойка засади 2 милиона дървета, за да спаси унищожена гора (СНИМКИ)

 

Когато популярният бразилски фотограф Себастиао Салгадо и съпругата му Лелия се завръщат у дома си в Минаш Жерайс, Бразилия, след като отразява ужасяващите доказателства за геноцида в Руанда през 1994 г., те се надяват да намерят спокойствие след зелената гора вкъщи. За съжаление обаче добре познатата земята е била напълно унищожена, като само около 0,5% от нея все още е била покрита с дървета, предава онлайн изданието Bored Panda.

Съпругата му Лелия предлага те да вземат нещата в свои ръце и да започнат да възстановяват гората дърво по дърво. В началото двойката наема 24 работници, като през годините към тях се присъединяват многобройни доброволци. Скоро техният тежък труд дава плодове, тъй като тропическите местни дървета започнали да разцъфтяват в района. Ръчно възстановената гора се състои предимно от местни дървета и храсти. Последните сателитни изображения разкриват как буйна зелена горска покривка се простира в района, който някога е бил опустошен. След старта на залесяването през 1998 г. те са засадили над 2 милиона фиданки от 293 вида дървета и са обновили 6078 дка тропическа гора.

Зоната, богата на биоразнообразие, наскоро бе обявена за резерват за частно природно наследство. Проектът за залесяване, който несъмнено е една от най-мащабните екологични инициативи в света, също спомогна за контрола на ерозията на почвата и помогна за възстановяването на водните извори в района. Осем водни извора, които са пресъхнали преди години, сега текат с около 20 литра в минута, облекчавайки трудностите на податливия на суша регион.

Това изпитано средство ви спасява от мравките само за 1 нощ: вечер залагате капана, на сутринта ги изривате с лопатата

Гората на Салгадо също така решава много дискутираната представа за изменението на климата, доказвайки, че тенденцията може да бъде обърната, но с тежък труд и постоянство от страна на човечеството. Възстановяването на огромната гора води до увеличаване на валежите в района и захлаждане на времето, което пък води и до драстична и желана промяна в климата.