Експерти алармират: Тази любима гореща напитка може да ви докара рак на хранопровода!

Въпреки че има много причини да се наслаждавате на пиенето на чай, може би трябва да оставите горещата напитка да се охлади малко, преди да отпиете първата глътка. Ново проучване, публикувано в International Journal of Cancer , доказва, че пиенето на много горещ чай може да повиши риска от рак на хранопровода, предава cbsnews.com.

„Много хора обичат да пият чай, кафе или други горещи напитки. Въпреки това, според последния ни доклад, пиенето на много горещ чай може да увеличи риска от рак на хранопровода, затова е препоръчително да се изчака горещите напитки да се охладят преди пиене“, споделя д-р Фархаф Ислами от Националния институт за ракови заболявания, автор на изследването.

Майка направи СНИМКА с телефон на детето си, секунди след това разбра, че има рак!

За проучването си Ислами и неговият екип са проследили над 50 000 души на възраст между 40 и 75 години, в продължение на 10 години.

Анализът по време на последващия период установи, че 317 от тези хора са започнали да развиват рак на хранопровода, който може да бъде смъртоносен. Националния институт за ракови заболявания отчита, че около 17 290 американци са били диагностицирани с него миналата година, и само около 19% от пациентите са успели да оцелеят до 5 години.

Изследователите са открили, че пиенето на 700 милилитра (около три чаши) на ден, или повече, при по-висока температура (140 ° F или по-горещо) носи 90% по-висок риск от рак на хранопровода, в сравнение с хора, които пият същото количество при температура под 140 ° F.

Това не е първият път, когато учени аламрират, че твърде горещите напитки повишават риска от рак. През 2016 г. Световната здравна организация издаде доклад, според който пиенето на „много горещи“ напитки от всякакъв вид би могло потенциално да повиши риска от рак и да ги класифицира като „канцерогенни“ за хората.

Шокиращо изследване: Парче месо дневно увеличава риска от рак

В държави като Китай, Иран и тези в Южна Америка, където чайовете са традиционна напитка, те се пият при изключително високи температури – над 65 или 70 градуса по Целзий.

В САЩ и Европа горещите напитки обикновено се сервират при по-ниски температури.