Мистерия! И „Даймлер“ не знае откъде Ким Чен-ун се е сдобил с „Мерцедес“

Германската корпорация „Даймлер“ няма отговор на въпроса как севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е снабдил с бронирана лимузина, произведена от компанията, съобщава АФП.

От „Даймлер“ уверяват, че не продават своя продукция на Северна Корея. Санкциите, наложени от ООН, забраняват да се доставят на Пхенян предмети на лукса, включително лимузини.

Ето кой е мъжът, намерен в канавка в Бургас

Ким Чен-ун се появяваше с лимузини на „Даймлер“ на няколко международни срещи. Във Владивосток, където се срещна с руския президент Владимир Путин, с бронирания влак на Ким бяха превозени два луксозни автомобила – Mercedes Maybach S600 Pullman Guard и Mercedes Maybach S62. Първият от тях беше използван и по време на срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой.

 

В изявление на производителя на колите „Даймлер“ се казва, че компанията не изнася свои автомобили за Северна Корея повече от 15 години и спазва строгите правила за контрол върху експорта на продукцията си. Корпорацията обаче не носи отговорност за трети лица, които биха могли да препродадат лимузините, посочват от компанията.