8-годишно момче към мама: Скоро ще умра, погреби ме до Петя

8-годишно момче от Велико Търново изплаши майка си до смърт с предсказанието, че скоро ще умре и ще бъде погребано до своята приятелка Петя. Ужасът се разиграва, след като хлапето няколко пъти посещава опасни сайтове, специализирани за шеги със смъртта.

Стряскащите „закачки” са на път да се превърнат в истински хит сред тийнейджърите в социалните мрежи. Само срещу няколко кликас „мишката” децата „могат да научат” кога ще умрат техните омразни „даскалки”, лицемерната им приятелка, отмъкнала гаджето им или дори самите те.

Но това не е всичко. В някои от разновидностите на „играта” тийновете могат да научат и от какво ще умрат, къде ще бъдат погребани, кой от приятелите им в социалната мрежа ще лежи до тях и какво ще пише на надгробните им плочи и паметници, пише „Монитор”.

Именно така родителка на осемгодишно дете от Велико Търново изпаднала в шок, когато една вечер, докато се гласели да заспиват, момиченцето със съвсем спокоен тон обявило, че другият месец ще умре и ще бъде погребано до приятелката си Петя. При тези думи майката едва не припаднала. Когато попитала детето откъде са му дошли тези глупости в главата, то съвсем сериозно отговорило, че ги е прочело в една от социалните мрежи. Там пишело още, че причина за смъртта му ще бъде свръхдоза кофеин.

Сайтът, който разкрива сразяващата истина за бъдещето в отвъдното, е пълен и с други, доста по-безобидни тестове и игри като: „Колко време ще бъдеш още сам?”, „Кой ще бъде твоят мъж в живота?” или „Каква мисия Бог ти е предначертал в тоя живот?”

За да се влезе в сайта обаче, потребителят трябва да предостави цялата си лична информация в социалната мрежа: личните имена, имейл, снимки, списък с приятели и публикации. А според запознати с хакерските атаки и методи на действие това предоставяне изобщо не е препръчително да се справи. Веднъж получил личните данни и имейла с паролата на потребителя, неизвестният администратор на въпросния сайт може да ги използва за всякакви цели, в това число и престъпни.

Проверка в интернет откри и други потресаващи и смразяващи кръвта тестове. В един от тях, наречен „Часовникът на смъртта”, за да научи кога ще настъпи края на живота му човек трябва да въведе само рождената дата месец и година и пола си. По същите критерии той може да провери за последния ден и на свои близки, приятели и врагове.

При това някои от резултатите, които тестът дава, изобщо не са за след 10-20 години, а за след седмица или месец. А дете да научи, че след месец или седмица на точно определена дата ще умре и да знае от какво точно, може да стане причина за нещо доста опасно и сериозно. Ами ако хлапето не хареса избрания от сайта начин за отиване от този свят и реши на въпросната дата да го замени с друг, по-предпочитан и харесван? Кой ще носи тогава отговорност за неговата