Нов кошмар в учебник: Опитай м*******, страхотно е!

Поредната учебникарска простотия лъсна, този път във Варна. В помагало по философия, по което се обучават осмокласниците от Хуманитарната гимназия в морската столица, на 81 стр. е публикуван текст, който открито хвали пушенето на марихуана.

„Иван подава цигарата (джойнт, бел.ред.) на Мира с думите: „Опитай. Страхотно е!”. По последни данни над 500 000 българи до 36 години редовно пафкат джойнт.

Наказателният кодекс обаче преследва притежанието на марихуана, като пътят обикновено свършва в килията. Това обаче не е обяснено в текста, роптаят родители. Лошото е, че канабисът е наркотик, макар и лек, който може да трасира пътя към наистина опасните дроги.

Ето и част от дискусията, която новината породи във фейсбук:

Evelina Dobreva

Кое толкова ви възмущава?? Те пушат марихуана от 6-и клас масово. Хубаво е, че има някакви дискусии по въпроса в училище. Или според вас като се правим, че даден проблем не съществува, той от само себе си ще изчезне ли?

Магесница Магиколепна

Вероятно са завоалирани въпроси с цел да се опозне психиката на децата. Да се види кой как реагира на употребата на подобни вещества и доколко детето приема това за даденост. Може би след това провеждат беседа по темата.