От 2 литра прясно мляко става цяла пита домашен кашкавал – нежен и богат вкус, не ти трябва даже мая:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal

Българското краве сирене е уникален и търсен продукт по целия свят. А това, което в чужбина наричат „сирене“, у нас е известно като “ кашкавал „.

Това название обединява почти всички видове твърди жълти сирена . Сигурно няма човек, който да не обича кашкавал – препечен върху филийка или поръсен върху порция спагети, вкусът му е просто уникален! Днес ще ви научим как лесно да си приготвите тази вкусотия у дома – трябват ви 2 литра прясно мляко и малко търпение.

Технологията не е като тази на същинския кашкавал, който се оставя да зрее известно време преди консумация, но на вкус се доближава изключително много до любимия продукт. Ето рецептата за домашен кашкавал от краве мляко :

домашен кашкавал

Домашен кашкавал Продукти:

2 литра прясно мляко

2 супени лъжици. сол

6 яйца

400 гр.заквасена сметана

200 гр.гъст айрян или кисело мляко

Приготвяне:

Важно уточнение: млякото най-добре да е домашно, може да бъде пастьоризирано, но не и стерилизирано за дългосрочно съхранение.

Технология:

Сложете млякото да кипне със солта, а през това време разбийте яйцата със заквасената сметана.

Внимателно на тънка струйка добавете сместа от сметана и яйца, разбърквайки бавно, прибавете киселото мляко и кипнете сместа (не я оставяйте да ври).

След всички тези манипулации млякото трябва да се пресече.

Филтрирайте сместа през фино сито (или най-добре марля) и оставете суроватката да се отцеди.

Завийте отцеденото плътно в марля или тензух, след което отгоре поставете някаква тежест и дръжте на студено за 4-5 часа. Колкото по-голяма е тежестта, толкова по-твърд ще стане кашкавалът.

Можете да експериментирате с добавки (маслини, нарязани пресни подправки, червен пипер, люти чушки и др.)

домашно сирене с люти чушки