Напрежение: Цигани с неплатени 100 000 лв за ВиК окупираха площада в Бургас, води ги българка от Германия

Абсурдната ситуация пред мраморната сграда на кметството в Бургас се превръща в гледка, трудна за асимилирани от нормалния мозък. Кметът Димитър Николов все още опитва да вразуми протестантите от Кумлука и да ги убеди, че трябва да си покрият дълговете към ВиК, за да им пуснат отново водата.

Смуглите твърдят, че не са се къпали от много дни. Те развяват стотици български знамена, но най-учудващото е, че руса жена, с поведение Жана Дарк се оформи като тяхна основна водачка в битката им срещу бургаския кмет. Той опита да им каже, че ръководството на ВиК е прекъснало преди 2 месеца водоподаването, заради неплатени сметки и той няма откъде да намери за тях пари, за да им покрие дълговете, съобщава „Флагман“.

Прави силно впечатление, че русата жена, която се явява и говорител на ромите, си служи и с непочтени похвати. Тя твърди, че кметът е виновен за всичко и че трябва да поеме отговорността за тези бедни, отрудени и нещастни хора.

„Това е ужас! Такова нещо в Германия няма да се случи, скандираше жената. Тя се представи като Весела Димова, наша сънародничка, живееща в Германия – ромска правозащитничка.

Кметът я запита как властите постъпват в Германия с гражданите, които не си плащат водата. Тя не отговори, но се присъедини към заплахите, че циганите от Кумлука няма повече да работят в почистващата фирма „Титан”. Около нея ясно се чуваха реплики, че „Европейската общност изпратила в Бургас 150 хил. лева, за да бъдат разплатени с тях неплатените сметки на ромите, но кметът лично ги укрил”.

„Аз съм тук пред вас, за да Ви гарантирам, че в тази община ще се спазват правилата и законите. Всички са длъжни да ги спазват! Не приемам Вашите призиви за оставка и на ръководството на ВиК. Това е държавно дружество и аз няма как да разпоредя подобно нещо, не е в правомощията ми“, заяви кметът на висок тон, но го чуваха само най-близкостоящите роми, докато тълпата на площада продължаваше да крещи и да отправя заплахи, че след 24 май няма да ходят на работа в почистващата фирма „Титан“ и щели така да заринат града с боклуци.

Безумната ситуация се подсилваше и от протестни викове „Оставка“ с мегафони.

„Няма да ме уплашите, не съм кмет на един ден, през мен минаха терористични актове и природни бедствия, ще понеса и Вашия протест. Познавате ме добре, идвал съм неведнъж в Кумлука, сега с викове нищо няма да промените. Направил съм справка във ВиК, някои от Вас са започнали да плащат водата си и вече имат водомери“, каза кметът.

Над 250 души от ромската махала се изсипаха тази сутрин пред Общината с настояване до края на деня да им бъде пусната водата. Те дължат на ВиК над 100 хил. лева, които очевидно няма да платят. Организатори на протеста са ромските лидери Йордан Фратев и Румен Чолаков.