Вие си правите тестото с него, а аз го слагам на цветята и всички в блока ме питат как имам такива прелестни китки на балкона

На всяко саксийно цвете му е нужно допълнително подхранване, особено във вегетативния период и периода на цъфтеж. А знаете ли, че о бикновената мая е невероятно полезна за тази цел?

Маята може да доведе до повишен растеж и разцвет дори и при най-безнадежните цветя.

Фитохормоните, витамини от групата Б и ауксините (растителни хормони), които се намират в състава на маята, активно стимулират клетъчното делене и растежа на растенията.

Подхранването по този начин се използва при професионалното отглеждане на растения.

С прилагането на маята като храна за растенията, рязко се повишава активността на микроорганизмите в почвата, увеличава се съдържанието на въглероден диоксид, на микро и макро елементи, което има особено благоприятно влияние върху кореновата система и външния вид на самото растение.

 

Ако искате вашите цветя да бъдат здрави и да цъфтят дълго и богато, подгответе разтвор от мая за тяхното подхранване.

 

Представяме ви рецептата и начина на употреба.

Какво ви трябва:

– 10 грама прясна мая;

– 1 чаена лъжица захар;

– литър топла вода;

 

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода, добавете една чаена лъжица захар и разбъркайте добре. Оставете да престои минимум 2 часа.

С така приготвения разтвор поливайте цветята два пъти месечно в есенно-зимния период и веднъж на десет дни в пролетно-летния сезон.

Ще забележите, че листата ще станат по-зелени, а цветовете по-богати.