Инфарктът при жените настъпва тихо и внезапно: 5 странни симптома на инфаркт, които не трябва да пренебрегвате

Сю Палмър се събужда с тежко гадене . Жената започва да повръща, но го отдава на обичайно натравяне и има намерение просто да си легне. Съпругът й настоява да потърси медицинска помощ. Както се оказа по-късно, това й спасява живота.

– „Ако си бях легнала тази сутрин, както възнамерявах, нямаше да се събудя“ – казва жената.

Сю си спомня, че се шегува, докато седи в спешното отделение. Самата мисъл, че може да има инфаркт, изглежда смешна за нея: тя се чувства напълно нормално!

Първата електрокардиограма не показа никакви аномалии, но след това лекарите забелязват нещо, което ги кара спешно да вземат жената за операция!

симптоми на инфаркт

Когато Сю се събужда от анестезия, тя установява, че е получила  масивен инфаркт . Той е започнал точно по времето, когато жената е пристигнала в болницата. Дясната ѝ коронарна артерия е блокирана на 10%, а централната – със 70%! Ако не е била спешната операция, това щяло да доведе до неизбежна смърт.

При повечето жени типичните симптоми на сърдечен удар са леки или не са изразени изобщо!

Сърдечният удар е водещата причина за смъртността при жените. Освен това почти две трети от жените, които умират неочаквано от инфаркт, нямат признаци или оплаквания. Всеки знае, че инфарктът се проявява в болка в гърдите или ръката, но при повечето жени симптомите на болестта са много слабо изразени или изобщо не са. Ето защо е важно да се знаят най-честите признаци на това опасно заболяване.

Обърнете внимание на всички странни симптоми в областта от брадичката до пъпа!

Лекарите предупреждават, че е важно да се обърне внимание на всички странни симптоми в тялото от брадичката до пъпа. Може дори да става дума за болка в гърба или челюстта, даже зъбобол! Моля, обърнете внимание, че инфарктът се проявява не само като болка, но и като  усещане за дискомфорт  в гърдите!

Друг често срещан симптом е  лошо храносмилане или стомашни проблеми. Често сърдечните проблеми са придружени от гадене, замаяност и повръщане. В допълнение се усещат още умора, недостиг на въздух – един от основните, но толкова рядко наблюдавани симптоми на сърдечен удар.

обаждане на линейка

Когато се обадите на линейка, не се колебайте да кажете на лекарите, че подозирате, че имате сърдечен удар, особено ако се опасявате, че оплакванията ви няма да бъдат взети насериозно. Помолете Вашия лекар да направи електрокардиограма.

За съжаление, сърдечният удар може да се случи дори при здрави хора. Не е нужно да сте пушач, да ядете в McDonalds и да сте с наднормено тегло, така че слушайте сигналите от тялото си и бъдете здрави!