Един от най-талантливите българи почина, но след смъртта му…

Тези, които са имали честта да общуват с пловдивския художник Анастас Константинов помнят неговата харизма. Невероятен и талантлив, той не спираше да учи хората около себе си на това кое е истинско изкуство.

А сега, след неговата смърт, мечтатат му да има музей се сбъдва.

Галерия „Анастас“, в сърцето на Стария Пловдив, един от мащабните творчески проекти на известния български художник Анастас Константинов /1956 – 2017 г./, отваря своето пространство за постоянна музейна експозиция с негови творби днес.

Доскоро галерийният комплекс беше затворено пространство, посещавано само по лична покана на твореца и неговата съпруга. Сега петте нива с над 300 кв.м. ръчно изработени подови мозайки и разнообразни произведения ще бъдат отворени за обществеността.

За разлика от музеите, в памет на някоя личност, произведенията не са подредени в хронологичен вид, а по-скоро следват разнообразната тематика, която Анастас изследваше при тяхното създаване.

Ще бъдат показани и ранни картини, отразяващи бунтарския дух на твореца срещу властта, както и фрагменти от затворената му изложба през 1986 г., явяваща се първата концептуална изложба в художествения живот по онова време.

Представените документални филмови кадри от интервюта на художника са важно допълнение към разбирането за неговото творчество. Музейното пространство ще изненада зрителя, провокирайки всички негови сетива чрез разнообразни форми на изкуството.

Галерията ще продължи да бъде средище за специални културни и частни събития, програми за изкуство, запазвайки своя необикновен дух – символ на интелектуалния подвиг и житейска отдаденост на твореца Анастас.

Отделни посетители и организирани групи ще могат да разгледат целия комплекс и да се потопят в света на художника с предварително заявено посещение на тел. 032/628061 или на 0898618782.

Добре дошли в завладяващия свят на съвременното изкуство!

 

Един от най-талантливите българи почина, но след смъртта му... - 0