Ето как да изкарате ранни домати още май месец без оранжерии и разсад

Червените домати са сред най-предпочитаните зеленчуци от българите. Бихте могли да ги забележите във всеки двор.

За правилното им отглеждане обаче са нужни много грижи и богати познания.

Природо-климатичните условия в нашата страна са благоприятни за отглеждане на домати и те виреят прекрасно, както в оранжерии, така и на открито.

През есента, малко преди да настъпи сериозно застудяване, след като е възможно доматите да замръзнат и когато плододаването на доматите спира, изберете няколко добре развити растения (без значение какъв сорт са).

Подберете няколко издънки и ги поставете във вода в продължение на 5-6 дни (поставянето във вода на изтръгнатите издънки е необходимо да стане веднага или с минимален промеждутък от време, в противен случай няма да получите положителен резултат).

След посоченият период от време, издънките ще пуснат корени, след което бихте могли да ги посадите в земята или в найлонови торби, а може също и в саксии за цветя. През зимата стъблата на доматите ще се издължат, на всеки от тях ще е необходимо да се откъсне върха и също да се сложи във вода. Те от своя страна също ще пуснат корени, след което и те трябва да бъдат засадени.

През месец април вашите домати ще цъфнат, а през май ще дадат червени плодове. Използвайки този метод, ще можете да отглеждате домати дори в райони, където топлото лято е по-кратко.