Начало Новините днес Извънредно! Младен Маринов с горещи подробности за екшъна със самоубийството на Зайков

Извънредно! Младен Маринов с горещи подробности за екшъна със самоубийството на Зайков

Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха и бяха в гората денонощно. Жалко, че не мога да покажа тези момчета. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада.
Разбирам, че гражданите бяха под страшен стрес, но вече могат да си отдъхнат. Това заяви в ефира на Нова тв вътрешният министър Младен Маринов от мястото край завода за акумулатори до Долна баня, където Стоян Зайков се самоуби след престрелка с полицията.
По думи на Маринов Зайков е стрелял с незаконно огнестрелно оръжие.

„Предприехме различни издирвателни мероприятия с технически средства, фотокапани, направихме анализ на движението, където е бил. Бяха установени къщи, от които е взимал храна. На база на този анализ предприехме действия по отвличане на вниманието. Беше засечен в тази местност. При опит да бъде задържан е открил огън по колегите, те са отговорили с предупредителна стрелба, тъй като такива са инструкциите и трябва да ги спазват. Предприети са незабавни действия от Гранична полиция, група „Кобра“ СДВР, главна дирекция Национална полиция. Колегите са чули изстрел, най-вероятно лицето се е самоубило“, добави вътрешният министър.

„Чакаме група за извършване на оглед, така че оттам нататък сме под юрисдикция на прокуратурата и следствието. Говорих със служителите. Според тях произведените изстрели не са били с цел да го наранят. Очакваме експертизите от шефа на окръжна прокуратура София. Преди да започне огледът, не можем да нарушаваме местопроизшествието“, каза още Маринов.

„Не мога да обобщя точно колко полицаи са работили по акцията. Първите дни трябваше да правим по-масивна операция, после променихме тактиката. В тази операция бяха ползвани абсолютно всички технически средства и нововъведения, над 70 фотокапана и различни други технически средства, които няма да споменавам, понеже ще си издадем методите на работа и ще ни пречат в бъдеще. Наистина поздравявам колегите. На база на анализа, който направиха, се стигна до този капан“, допълни той.

Запитан дали Стоян Зайков е бил сам или някой му е помагал през тези седмици, Маринов отговори: „Нямаме данни някой да му е  помагал до този момент. Това може би се потвърждава от факта, че търсил храна по всички къщи. Ако имаше помощник, нямаше да прави това“.

Припомняме, че оперативен работник на МВР видял съмнителен мъж в района на завода за акумулатори край Долна баня след което подал сигнал до щаба, който ръководи операцията по издирването на Чане. Веднага на място пристигнали барети от спецотряда, които обградили мястото. Стоян Зайков – Чане се е самоубил след продължителна престрелка с полицията. Малко по-късно той е открит мъртъв с огнестрелна рана, като според предварителната информация сам се е застрелял.

Чане се издирваше от 20 дни след като на 9 май беше намерена застреляна неговата бивша приятелка Милена Шишкова. След това беше убит и неговият съсед  и братовчед Валентин Петров, като отново всички улики сочат към Зайков като извършител на престъплението.    Преди дни полицейски кучета откриха следи от Стоян в разбита вила в района на Долна баня, а след това собственици на още няколко къщи се оплакаха, че в тях е влизано с взлом. Зайков оставя сирак 14-годишния Стивън, който е негов син от Милена.

error: Content is protected !!