След 61 години брак: Съпруг и съпруга умират от естествена смърт с няколко часа разлика

След 61 години брак Питър и Рут отново са заедно на едно по-хубаво място. Съпрузите умират от естествена смърт само с девет часа разлика.

Питър е приет в болница, а неговата съпруга вътрешно усеща, че той няма да се върне. Жената умира в дома си, в новозенландския остров Кайтоке, в 10 сутринта, а няколко часа след като разбира за смъртта й, нейният съпруг умира.

„Добре че си отидоха заедно, защото щяха да се чувстват напълно изгубени един без друг“, споделя дъщеря им Каролин.

Двойката сключва брак на 30 декември 1957 година. А тяхната първа среща? Питър емигрира от Великобритания в Нова Зеландия след Втората световна война и се запознава с бъдещата си съпруга по време на танц в Окланд. Двойката се мести в Кайтохе през 1980 г. Рут работи като адвокат, а Питър е пазач в Northland College, където работи до 80-годишна възраст.

Всички ние сме привлечени от тези меланхолични, но сърцераздирателни истории, вероятно защото те предполагат, че любовта наистина трае вечно, дори и след смъртта. И това е хубава мисъл. Съвпадение ли е всичко това?

Оказва се, че зад това явление има научно обяснение – „синдром на разбитото сърце“, за което се смята, че се случва, когато някой загуби близък партньор или съпруг.

Смъртта на съпруга е призната за едно от най-стресиращите неща, които може да се случи в живота на неговия партньор. Но както и психическото страдание и скръбта (които сами по себе си са много изтощителни и не се отхвърлят), мнозина забравят, че стресът има и физически аспект. Стресът може да предизвика много заболявания, а ако той е внезапен, тогава тези болести могат да бъдат много сериозни и да засегнат сърцето.

Но дори и без сърдечно увреждане, физическите и емоционални последици от тежката скръб могат да окажат сериозно влияние върху тялото. Това може да е друга причина за историите, които чуваме и неизменно засягат хора, които са били заедно от няколко десетилетия. Дълголетието на връзката им неизменно се цитира като доказателство за ангажираността им, но също така означава, че и двамата партньори са по-възрастни.

Възрастното тяло е много по-крехко от младото, така че шокът от загубата на дългосрочен партньор може да е фатална.

Това също може да ви помогне да си обясните защо не чувате, че това се случва с по-младите двойки, когато един партньор умре, тъй като оцелелият е физически по-устойчив.