Потресаващият разказ на обгорената от полицейска граната Катерина

„Едни полицаи казаха, ето я докторката. После, когато сложиха кремче, линейката дойде и там бях на тази линейка. Уплаших се. Сега съм добре“, разказа пред Нова ТВ Катерина – детето, пострадало най-тежко при избухването на граната на празник на МВР в Силистра.

„Нощта мина с големи болки в крачето, после й дадоха успокоително и се успокои. Не я болеше повече“, сподели майка ѝ – Радостина.

До късно снощи продължи работата на службите. Оказа се, че експерти от СОБТ е трябвало да направят огледа, тъй като този тип инциденти се разследват именно от баретите. Според прокуратурата все още е твърде рано за заключения, но водещата версия е именно тази – дефектна граната.

„Вчера беше посетено местопроизшествието от специализирана група, каквато винаги посещава огледите на местопроизшествие с взривни вещества. Те ще назначат своите експертизи, за да кажат, как се е стигнало до този инцидент”, каза Ивелин Чафаланов – зам.окръжен прокурор на Силистра.

Освен, че директорът на полицията в Силистра е отстранен до изясняване на случаям от МВР забраниха използването на каквато и да е пиротехника при демонстрации. От днес започват разпити и на множеството свидетели на инцидента.

Ако се докаже вина на човек, то предвиденото в закона наказание за причиняване на телесна повреда при боравене с взривни вещества е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Пострадалите деца са били на около 50 метра от взрива. Разследването как точно са били ранени все още е в начална фаза.